Składniki:
BISZKOPT
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
PODSTAWA
3 ŻÓŁTKA
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
powidła
MASA
1/2 litra mleka
łyżka mąki zwykłej
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
kastka masła
Jak przyrządzić:
Upiec biszkopt
Podstawa - margarynę posiekać, dodać wszystkie składniki prócz kakao. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Białe ciasto rozwałkować na blachę i posmarować powidłami a z ciemnego formować kulki o średnicy 2 cm, i układać tak aby wystarczyło na całą blachę. Upiec
Masa - z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim mąkę. Resztę zagotować z cukrem i wlać mąkę. Wystudzić. Rozmiksować kostkę masła i stopniowo dodawać budyń, całość jeszcze Chwilkę miksować. Masą smarujemy upieczoną podstawę ciasta. Biszkopt ponczujemy i nakładamy na masę. Wierzch biszkoptu smarujemy powidłami i oblewamy polewą. Posypujemy wiórkami kokosowymi
biorn