Składniki:400 liści z wiśni2 litry wody1,5 kg owoców aronii1,5 kwasku cytrynowego2 kg cukru1 litr spirytusu
Opis przygotowania:Liście dokładnie opłukać, umyć również owoce aronii.Liście i aronię zalać 2 litrami wody i gotować około 15 minut.Gdy przestygnie, tak żeby się nie poparzyć - powstały wywar przecedzić a liście z owocami lekko wycisnąć przez gazę.płyn Do uzyskanego wywaru dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, gotujemy mieszając do rozpuszczenia się cukru i kwasku.Studzimy.(Ja studzę w ten sposób, że wstawiam uzyskany sok do większego garnka z zimną wodą).Do chłodnego soku wlewamy spirytus, mieszamy i rozlewamy do butelek.Na zdrowie!!!Przepis w użyciu w mojej rodzinie od niepamiętnych czasów,.. odkąd poznano działanie aronii. Opis / Uwagi:Nadaje się do spożycia po wystygnięciu. Można je przyspieszyć wstawiając do lodówki. Z takiej porcji otrzymujemy do 4 litrów nalewki.
Tupek3232