Składniki:
5 jajek, 150 g masła,150 g cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,3 płaskie łyż. kakao,50 g. zmielonych orzechów włoskich.MASA:>500 ml. śmietanki kremówki,100 g masła,4 gorzkie czekolady,1 czekolada biała lub mleczna,50 ml. spirytusu(lub aromatycznej wódki),150 g herbatników,można dodać wiórki czekolady(ale już do schłodzonego ubitego kremu)
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochu mąki(aby masa się nie warzyła)-ucierać.Dodać kakao, proszek, resztę mąki i orzechy -całość utrzeć mikserem.Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.(zależy jak wysoki chcemy torcik-ja upiekłam dość płaski placek-forma miała ok.36/26.)Piec w temp. 180 st.-sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Nasączyć kawą lub herbatą -dobrze osłodzoną i zmieszaną z odrobiną alkoholu.Dobrze wystudzić.Na krem-podgrzać śmietankę w garnuszku i dodać do niej masło, wkruszyć wszystkie czekolady.Podgrzewając-rozpuścić. Masę odstawić do wystudzenia.Schłodzić, a następnie ubić mikserem, aż masa zjaśnieje i zgęstnieje.Jeśli chcemy by tort trochę postał w cieplejszym miejscu, lub mamy zamiar go przewieźć ,dodajmy rozpuszczonej w wodzie żelatyny...Wkruszyć herbatniki, ewentualnie dodać startą czekoladę -wymieszać. Mozna dać też małe beziki-jeśli ktoś lubiWyłożyć ,niezbyt dokładnie(to ma być ,,błotkiem w chlewiku'')na ciasto.Na wierzchu poustawiać cukrowe świnki, a całość ogrodzić waflowo-rurkowym płotkiem.Świnki-najprostsza masa cukrowa-taka ,która najlepiej Wam wychodzi.Ja robiłam z cukru pudru, roztrzepanego białka i kilku kropli barwnika.Oczka-to kropelki czekolady.Lepimy najpierw dużą i małą kulkę -łączymy obie razem-do małej kulki doklejamy trójkąciki-jako uszka, a do dużej -z tyłu -zawinięty ogonek.Ryjek robimy z malutkiej kuleczki masy ,którą następnie rozpłaszczamy z przodu małej kulki.No i jeśli robimy świnkę leżącą na plecach-to przydadzą się jeszcze 4 małe kuleczki masy przyklejone do brzuszka-które imitują nogi....
Tupek3232