Prażonka .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 kg ziemniaków * 500 g wędzonego boczku * 500 g kiełbasy * 3- 4 cebule * 4 ząbki czosnku * 1 łyżka tłuszczu * kilka liść laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego * po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i kminku * sól, pieprz WYKONANIE: Potrawa znana jest na Śląsku Cieszyńskim. Garnek smarujemy tłuszczem i wykładamy liśćmi kapusty. Następnie układamy warstwami boczek, cebulę, kiełbasę i ziemniaki (obrane i pokrojone w plasterki). Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy posiekany i utarty z solą czosnek. Warstwy powtarzamy układając na samej górze ziemniaki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną potrawę pieczemy ok. 1- 1,5 godz. Jest ona bardzo smaczna z kiszonymi ogórkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin