Pachira - drzewo butelkowe.doc

(2420 KB) Pobierz

Opis:

 

Pachira jest to bardzo dekoracyjna roślina o wielkich dłoniastych liściach, z czasem tworząca małe drzewko, dochodzące w handlu do 100 cm. wysokości. Należy do rodziny Bombacaceae i pochodzi z Ameryki Południowej. Toleruje przycinanie, dzięki czemu możemy uzyskać zwarty pokrój. Jest silnie rosnąca, zakwita w postaci dużych jasnoróżowych kwiatów z długimi pylnikami, w warunkach domowych zdarza się to bardzo rzadko. Jej owoce są jadalne. Znakomita do salonu, oranżerii, nadaje się także do łazienki.

 

Uprawa:

 

Nie jest trudną rośliną w uprawie, dobrze znosi trudne warunki i jest raczej odporna na zaniedbania. Wymaga stanowiska jasnego, słonecznego, choć starajmy się ją stawiać w takim miejscu, aby w południowych godzinach zabezpieczyć ją przed bezpośrednim słońcem. Temperatura pokojowa, czyli od 18 do 20 a nawet 24ºC, w okresie zimowym, temperatura nie powinna spadać poniżej 12-14ºC. Podlewanie w okresie letnim obfite, choć uważajmy, aby jej nie przelać (podlewanie wówczas jak podłoże nieco przeschnie), w okresie jesienno- zimowym oszczędne. Lubi częste zraszanie. Nawożenie, co dwa tygodnie- umiarkowane w okresie od maja do jesieni. Podłoże gliniasto- próchnicze z pH na poziomie 5-6,5. Przesadzanie, co 1-2 lata (nie przeszkadza jej mały pojemnik, spore okazy trzymane są w doniczkach nawet o 30 cm średnicy). Rozmnażamy ją z nasion oraz sadzonek pędowych w okresie letnim.

Uwagi:

 

W sprzedaży można spotkać się z pachirą prowadzoną w formie warkocza, co bardzo efektownie się prezentuje.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin