3 łyżki oliwy
- 1 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu winnego- zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie)- pieprz (niekoniecznie)- szczypta soli, pieprzu i cukru
Utrzyj sól i pieprz z sokiem cytryny, następnie dodaj oliwę, musztardę i ucieraj, aż składniki się połączą. Jeżeli chcemy więcej sosu, to zwiększamy składniki pamiętając o proporcji oliwy do octu 3:1.
Ten podstawowy sos podaje się do zielonej sałaty, cykorii, surówek i gotowanych jarzyn, serwowanych na zimno.
Dodano: 2005-07-27 Przez :A. M.
Przystawki i sosy
Czerwony sos winegret
Sos ziołowo-jogurtowy
Sos musztardowy
Sos tatarski
Sosy do fondue burgundzkiego
Z rokpolemSkładniki: 1 szklanka gęstej śmietany, 75 g rokpola, 1 łyżeczka ginu lub winiaku, 10 dag pieczarek, 2 łyżki siekanego szczypiorku, sól i pieprz.
Rokpol zetrzeć na tarce, pieczarki posiekać, wymieszać śmietanę ze startym rokpolem i alkoholem, doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki i szczypiorek. Korniszonowy Składniki: 25 dag twarożku, 10 dag śmietany, 1 łyżka musztardy, 6 korniszonów, 2 jajka na twardo, curry, sól, pieprz.
Twarożek zmiksować ze śmietaną, dodać musztardę, sól, curry, pieprz. Wymieszać wszystko. Korniszony i jajka posiekać w drobniutką kostkę, wymieszać z masę serową. Z wierzchu posypać curry. ZielonySkładniki: 1 duży pęczek posiekanej natki pietruszki, estragonu, szczypiorku, Bazyli, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 1/3 szklanki oleju, sól i pieprz.
Zmiksować zieleninę z 2 łyżkami letniej wody i winem. Mieszając wlewaj olej i dopraw przyprawami. Gdyby sos zaczął się warzyć, wlej nieco wrzątku. Majonezowy Składniki: 1 żółtko, ½ łyżeczki musztardy, 4/5 szklanki oleju, po łyżce winiaku i soku z pomarańczy, 5-6 siekanych orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej, sól i pieprz.
Zmiksować żółtko z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Nie przerywając ucierania dolewaj olej. Gdy zacznie gęstnieć, wymieszaj z winiakiem, sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i orzechami. Wierzch posypać kawałkami orzecha.
joly