CHRZAN I SOSY.doc

(22 KB) Pobierz
CHRZAN I SOSY

                                    CHRZAN I SOSY

              Chrzan kawalerski

Słoik chrzanu 2winne jabłka mały słoik majonezu 2łyż jogurtu naturalnego cukier

Obrane jabłka utrzeć wymieszać z chrzanem majonezem i jogurtem w razie potrzeby doprawić do smaku cukrem

              Chrzan łagodny

Średniej  wielkości korzeń chrzanu  pół szklanki śmietany jajo łyżka masła 2łyż octu winnego 2łyż cukru

Utarty chrzan połączyć ze śmietaną roztrzepanym jajkiem i resztę składników wlać ćwierć szklanki wody mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania ostudzić przełożyć do słoika i wstawić do lodówki podawać do wędlin i zimnych mięs pieczonych taki chrzan nie można przechowywać zbyt długo.

              Ćwikła

50dag buraków ćwikłowych korzeń chrzanu 1łyż  nasion kminku kieliszek czerwonego wina ćwierć szklanki octu winnego 1łyż cukru sól

utarte i podgotowane buraki upiec w piekarniku przestudzić obrać zetrzeć na tarce utarty chrzan i nasiona kminku sparzyć wymieszać buraki z chrzanem kminkiem doprawić winem octem cukrem i solą włożyć do słoika szczelnie zamknąć i wstawić na kilka godzin do lodówki

              Sos cytrynowy

Sok z połowy cytryny 2żółtka, 2płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, pól litra rosołu z kostki, 1łyż masła, ćwierć łyż gałki muszkatołowej, odrobina cukru, sól lub vegeta

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w1/3 szkl zimnej wody roztrzepać z żółtkami wlać do gorącego rosołu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia zdjąć z ognia dodać masło wymieszać doprawić sokiem z cytryny solą gałką muszkatołową  i ewentualnie cukrem podawać gorący do pieczonego drobiu i cielęcin

              Sos francuski

Mały seler, jabłko, cebula, pól szkl bulionu z kostki, pół szkl czerwonego wina, 5łyz drobno pokrojonych korniszonów lub pikli, 2łyż rodzynków, 3łyż oleju,

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju dodać drobno starty seler jabłko chwilę smażyć po czym wlać bulion wino wsypać drobno pokrojone korniszony lub pikle oraz rodzynki opłukane w ciepłej wodzie wymieszać  zmniejszyć płomień i gotować około10min gorący sos podawać do pieczonego indyka i cielęciny

              Sos musztardowy

3łyż ostrej musztardy, cebula, szklanka kwaśnej śmietany, cukier, sól, pieprz

Cebulę drobno pokroić zalać wrzątkiem, i osączyć śmietanę dokładnie wymieszać z musztardą cebulą i przyprawami podawać do zimnych mięs wędlin i jaj na twardo

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin