aromatyczny.doc

(712 KB) Pobierz
aromatyczny sos do warzyw

Aam czatni Czatnej z mango



1 duże zielone mango, 1 ł soli, 1 świeże chili, 1 ł cukru (niekoniecznie), 1/2 ł startego świeżego imbiru, 2 Ł liści świeżej mięty

 

Mango obrać, miąższ oddzielić od pestki, a następnie zeskrobać z niej jego resztki. Miąższ posiekać i zmiksować z pozostałymi skład­nikami w mikserze elektrycznym (lub utłuc w moździerzu), by otrzy­mać gęstą papkę. Podawać w małych naczynkach jako dodatek do głównego posiłku. Czas przygotowania: 15 min

 

Acerala vinaigrette (do mięs)

 

Porcja dla 2 osób

2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z aceroli (gatunek wiśni), 1 łyżeczka oleju pszenicznego, sól, cukier, pieprz


Wymieszać i doprawić do smaku

 

Aioli



6 porcji Czas przygotowania 1 godz. 20 min

200 ml majonezu, 4 ząbki czosnku, 1 żółtko, 4 łyżki tartej bułki, sól, 2,5 kg warzyw (marchew, cukinia, seler, kalafior, kalarepka, pomidory, cebula), 60 dag filetów z ryby, 6 jajek

 

Bułkę utrzeć w moździerzu, żółtko przetrzeć przez sito, czosnek obrać, opłukać, rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, żółtkiem i bułką. Doprawić sos solą. Warzywa obrać, opłukać i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na połówki. Filety ugotować w małej ilości wody. Podawanie Rozłożyć warzywa, jajka i filety na talerzach. Podawać z sosem.

 

Ailloli do warzyw



4 ząbki czosnku, sól, pieprz, żółtko, 200 ml oleju


Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać nożem lub zmiażdżyć w prasce, utrzeć z solą, dodać żółtko, rozetrzeć, odstawić na 5 min, do roztartych składników cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas ucierając, by sos się nie zwarzył, przyprawić solą i pieprzem, jeśli sos się zwarzy, najlepiej utrzeć go z kolejnym żółtkiem, przygotowany sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.

 

AILOLI Z BAZYLIĄ

 

ilość osób: 8

½ małego ząbka czosnku, obranego, łyżka soli, duże żółtko, łyżka musztardy Dijon, ok. 1 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin), ok. 1 szklanki oliwy z oliwek, sok z cytryny (do smaku), sól i świeżo mielony pieprz


Utrzyj czosnek z solą w moździerzu, (jeśli nie masz moździerza możesz drobno posiekać czosnek). W misce wymieszaj żółtko i musztardę, następnie bardzo powoli dodawaj oliwę z oliwek, ciągle mieszając (uważaj, aby sos się nie zważył). Po dodaniu ok. połowy oliwy, obydwu rodzajów, możesz zacząć dolewać szybciej. Następnie dodaj czosnek i sok z cytryny, dla lepszego aromatu możesz dodać bazylię, zielone listki kopru włoskiego, koperek lub posiekane, prażone orzechy. Na końcu dopraw aioli solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

 

Ajwar

 



50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, pół łyżki octu.

 

Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje). Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem, posolić. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu.

 

Ananas ki czatni Czatnej z ananasa



1 średniej wielkości ananas, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka ghee, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka kminku indyjskiego, 4 łyżki wody, świeże chili, pozbawione nasion i posiekane, 175 g brązowego cukru

 

Trzymać ananasa w pozycji pionowej i ostrym nożem odkroić skórę, a następnie wykroić „oczka". Przekroić ananasa wzdłuż na ćwiartki i odciąć środek każdej z nich. Następnie każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na trzy paseczki, a każdy paseczek w kostkę. Włożyć do miski i odstawić. W garnku rozgrzać ghee. Smażyć nasiona kminku indyjskiego i chili. Gdy ściemnieją, dodać kurkumę i mielony cynamon, a po chwi­li pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszając smażyć przez 4-5 minut, a następnie wlać wodę i przykryć. Gotować przez 15 minut na ma­łym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odkryć i gotować dalej, aż większość płynu wyparuje. W końcu wsypać cukier i gotować znów na małym ogniu, by czatnej zgęstniał ponownie (ok. 10 min). Czatnej z ananasa można podawać z purisami pod koniec posiłku lub z innym deserem, takim jak szrikand lub kulfi. Czas przygotowania i gotowania: 30 min.

 

Ananasowa salsa



6 szt. strączków chilli, 1 ananas, 2 ząbki czosnku, 2 szt. Szalotki, 2 cm świeżego imbiru, szczypta kurkumy, 1 szt. limetki

 

Chilli i  obrane ząbki czosnku posiekać na drobne kawałki Ananasa i szalotki pokroić na kawałki (kostkę).  Wszystkie składniki zmiksować i wymieszać. Dodać posiekany świeży imbir, szczyptę kurkumy i ponownie wymieszać. Doprawić sokiem wyciśniętym z limetki.

 

Aromatyczny sos do warzyw

 

oliwa z oliwek, czosnek, zioła, np. rozmaryn, wersja do warzyw, sos sojowy, warzywa gotowane na parze, np. fasolka szparagowa

 

Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę. Zioła myjemy i siekamy lub tniemy nożyczkami. Oliwę podgrzewamy, wrzucamy czosnek i zioła, smażymy na niezbyt dużym ogniu aż czosnek się zrumieni. Ugotowane (bez soli!) warzywa polewamy oliwą, a nadepnie skrapiamy sosem sojowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin