· 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
· 1 opakowanie mrożonki chińskiej
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 5 pieczarek
· 2 szklanki wody
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego
· 2 ząbki czosnku(przeciśniętego przez praskę)
· sól
· pieprz
· oregano
Mięso zmielić, oliwę wlać do rondla, wrzucić mięso ,podsmażyć 7 min, wlać wodę, dodać cienko pokrojone pieczarki i mrożonkę chińską, dusić 10 min. Po tym czasie, dodać oregano, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, dusić do miękkości mrożonki około 10 min. Na końcu rozmieszać mąkę z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i zagotować około 2 min ciągle mieszając Podawać z makaronem ,ryżem lub kaszą. Smacznego:).
joly