Sos chrzanowy wykwintny5 dag korzenia chrzanu,3/4 szklanki majonezu,1/2 szklanki wytrawnego białego wina,1 jabłko (10 dag),5 dag śmietany 36-procentowej,1 łyżeczka cukru,sól i pieprz,Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnychoczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Jabłko umyć,obrać, pokroić na ósemki, podlać 3 łyżkami wina i ugotowac do miękkości, a następnie przetrzeć przez sitoi ostudzić. Wymieszać z winem, chrzanem i majonezem.Doprawic do smaku pieprzem, solą i cukrem.Śmietanę ubić i tuz przed podaniem delikatnie połączyćz sosem. Sos można zabarwić na zielono, dodając 1 łyżkę zmiksowanego szpinaku (surowego lub mrożonego). Podawać do mięs i jajek.