Jest to łatwy i nieskomplikowany przepis na tzw. jarzynkę. Można te buraczki podawać na wiele różnych sposobów, na zimno lub na ciepło, w całości lub starte, i warto mieć w spiżarni kilka słoiczków na wypadek braku pomysłów lub czasu na przyrządzenie innych warzyw.
Składniki:
buraczki - najlepiej jak najmniejsze, i w miarę równej wielkości
Proporcje zalewy:
1 l wody
1/2 szklanki octu 10%
1 płaska łyżka soli
3 łyżki cukru
Ugotuj buraczki w łupinkach do miękkości. Po ugotowaniu przelej buraki na durszlaku zimną wodą i zostaw do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki. Buraczki możesz zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, można je zostawić w całości. Ułóż buraczki w wyparzonych słoikach. Zalewę zagotuj i gorącą napełniaj słoiki. Pasteryzuj przez około 20 minut, następnie ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Składniki:3 kg buraków1/2 główki czosnku4 małe cebule1 szklanka octu spirytusowego (10%)1 szklanka cukru1 łyżeczka ziaren pieprzu6 ziaren ziela angielskiego3 liscie laurowe Przygotowanie:Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku.
Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o srednim oczku.
Przygotować zalewę:Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić cukier we wrzątku, dodać ocet, pieprz, ziele angielskie i liscie laurowe. Gotować 5 minut. Zalać gorącą zalewą (temp. około 80oC) buraki i wszystko dokładnie wymieszać.Odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
sarenka9