„Rolnik” - Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę?
Około 15-20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczęło przybywać coraz więcej ludzi, brak łatwej zdobyczy zmusił naszych przodków z grupą krwi „O” do poszukiwania innych zródeł pożywienia. Z tego powodu pewna grupa osób „przestawiła się” na bardziej rolniczy styl życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła się grupa krwi „A” z „roślinożerczym” kodem genetycznym.
Wskazane: wegetarianizm Zabronione: mięso i mleko
„Rolnik” - ta grupa ludzi wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego. Choroby dróg oddechowych: częste przeziębienia, katary, zapalenie oskrzeli i ucha środkowego, a także choroba płuc i astma – to typowe dla tej grupy. Grupa „A” jest biologicznie predysponowana do chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby serca, cukrzycy i raka (najczęściej: trzustki, prostaty i sutka).
Cechą tej grupy jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. Odpowiednia dieta powinna bazować na produktach roślinnych, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jednak aby utrzymać w dobrym stanie system immunologiczny i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów oraz problemów ze strony układu krążenia, osoba z grupą krwi „A” powinna szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: żelazo, witaminy B12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy. Cennym uzupełnieniem ich diety jest dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.
Wszystkie te składniki oraz wiele innych znajdują się w niepowtarzalnym, pierwszym na świecie tak skomponowanym produkcie jakim jest VITAL A.
Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu. Inne, nie wymienione są dla zdrowia obojetne - według dr P. J. D’ Adamo:
Wskazane: Wyeliminować mięso i drób z diety. Obojętny: indyk, kurczak, przepiórka.
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, jagnięciny, kaczek, królika, kuropatw, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
· Ryby i owoce morza
Wskazane: ryna, dorsz, grank, karp, łosoś, makrela, okoń, pstrąg , pstrąg morski, sardynka, sieja, ślimaki, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.
· Jaja i nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne: jogurty, kefir, mleko kozie, sery: feta, kozi, farmer, mozzarella - chudy.
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
· Oleje i tłuszcze
Wskazane: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
· Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: czerwona soja, fasola: azuki, czarna, pinto, zielona, groszek "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
Unikać: fasoli copper, lima, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.
Wskazane: kasza, amarant, gryka.
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków: familia, grape nuts, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.
Wskazane: chleb esseński, chleb ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, piczywo ryżowe.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębów pszennych, chleba: pełno-pszenicznego, wieloziarnistego, z mąki durum, z mąki macowej, wysokobiałkowego, pumpernikla.
Wskazane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owsiana.
Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta,chrzan, cykoria, czosnek, dynia, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, tofu.
Unikać: bakłażana, kapusty :białej, chińskiej, czerwonej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pieczarek, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
Wskazane: ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, morele, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfruty, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, wiśnie, żurawina.
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, papai, pomarańczy, rabarbaru.
Wskazane: sok : ananasowy, grejfrutowy, z ciemnej wiśni, z marchwi, z moreli, z selera, z suszonej śliwki, z ananasa, grejpfrutowy, woda (z cytryną).
Unikać: soku: pomarańczowego, pomidorowego, z papai.
Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać: kaparów, octu: białego, z jabłek, winnego czerwonego, pieprzu białego, cayenne, ziarnistego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.
Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, imbir, lucerna, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, kozieradka pospolita, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną).
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Seltzera, wody sodowej.
· Inne przyprawy
Wskazane: musztarda.
Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.
slawko.bratko