Dieta zgodna z grupą krwi.doc

(34 KB) Pobierz
Dieta zgodna z grupą krwi „A” – Rolnik

Dieta zgodna z grupą krwi „A” – Rolnik             

 

„Rolnik” - Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę?

 

Około 15-20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczęło przybywać coraz więcej ludzi, brak łatwej zdobyczy zmusił naszych przodków z grupą krwi „O” do poszukiwania innych zródeł pożywienia. Z tego powodu pewna grupa osób „przestawiła się” na bardziej rolniczy styl życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła się grupa krwi „A” z „roślinożerczym” kodem genetycznym.

 

         Wskazane: wegetarianizm           Zabronione: mięso i mleko

 

„Rolnik” - ta grupa ludzi wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego. Choroby dróg oddechowych: częste przeziębienia, katary, zapalenie oskrzeli i ucha środkowego, a także choroba płuc i astma – to typowe dla tej grupy. Grupa „A” jest biologicznie predysponowana do chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby serca, cukrzycy i raka (najczęściej: trzustki, prostaty i sutka).

 

Cechą tej grupy jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. Odpowiednia dieta powinna bazować na produktach roślinnych, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jednak aby utrzymać w dobrym stanie system immunologiczny i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów oraz problemów ze strony układu krążenia, osoba z grupą krwi „A” powinna szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: żelazo, witaminy B12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy. Cennym uzupełnieniem ich diety jest dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.

 

Wszystkie te składniki oraz wiele innych znajdują się w niepowtarzalnym, pierwszym na świecie tak skomponowanym produkcie jakim jest VITAL A.

 

Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu. Inne, nie wymienione są dla zdrowia obojetne - według dr P. J. D’ Adamo:

 

·         Mięsa i drób

Wskazane: Wyeliminować mięso i drób z diety. Obojętny: indyk, kurczak, przepiórka.

Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, jagnięciny, kaczek, królika, kuropatw, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

 

·         Ryby i owoce morza

Wskazane: ryna, dorsz, grank, karp, łosoś, makrela, okoń, pstrąg , pstrąg morski, sardynka, sieja, ślimaki, szczupak, srebrny okoń, żółty okoń.

Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab.

 

 

 

·         Jaja i nabiał

Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne: jogurty, kefir, mleko kozie, sery: feta, kozi, farmer, mozzarella - chudy.

Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

 

·         Oleje i tłuszcze

Wskazane: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Unikać: oleju bawełnianego, oleju krokoszowego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

 

·         Orzechy i pestki

Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.

Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

 

·         Fasole i inne rośliny strączkowe

Wskazane: czerwona soja, fasola: azuki, czarna, pinto, zielona, groszek "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.

Unikać: fasoli copper, lima, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

 

·         Przetwory zbożowe

Wskazane: kasza, amarant, gryka.

Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków: familia, grape nuts, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.

 

·         Chleb i grzanki

Wskazane: chleb esseński, chleb ezekiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, piczywo ryżowe.

Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębów pszennych, chleba: pełno-pszenicznego, wieloziarnistego, z mąki durum, z mąki macowej, wysokobiałkowego, pumpernikla.

 

·         Ziarna i makarony

Wskazane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owsiana.

Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

 

·         Warzywa

Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta,chrzan, cykoria, czosnek, dynia, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, tofu.

Unikać: bakłażana, kapusty :białej, chińskiej, czerwonej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pieczarek, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

 

 

 

 

·         Owoce

Wskazane: ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, morele, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfruty, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, wiśnie, żurawina.

Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, papai, pomarańczy, rabarbaru.

 

·         Soki i napoje

Wskazane: sok : ananasowy, grejfrutowy, z ciemnej wiśni, z marchwi, z moreli, z selera, z suszonej śliwki, z ananasa, grejpfrutowy, woda (z cytryną).

Unikać: soku: pomarańczowego, pomidorowego, z papai.

 

·         Przyprawy

Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.

Unikać: kaparów, octu: białego, z jabłek, winnego czerwonego, pieprzu białego, cayenne, ziarnistego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

 

·         Herbatki ziołowe

Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, imbir, lucerna, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, kozieradka pospolita, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.

Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

 

·         Używki

Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną).

Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Seltzera, wody sodowej.

 

·         Inne przyprawy

Wskazane: musztarda.

Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin