SAŁATKA LUKULLUSA
25 dag sera edamskiego,
1 szklanka drobnej fasoli
( może być kolorowa),
2 filety śledzi korzennych lub matiesów
2 cebule,
10 śliwek z octu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
10 szklanka sosu tatarskiego,
pieprz, sól
3-4 ząbki czosnku,
Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Wszystkie składniki połączyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.
Gryzmek