SAŁATKA LUKULLUSA.doc

(25 KB) Pobierz

 

 

 

 

                                   SAŁATKA LUKULLUSA              

 

       

 

                                     25 dag sera edamskiego,

                                       1 szklanka drobnej fasoli

                                         ( może być kolorowa),

                                       2 filety śledzi korzennych lub matiesów

                                       2 cebule,

                                    10 śliwek z octu,

                                      2 łyżki posiekanego szczypiorku,

                                      6 łyżek posiekanej natki pietruszki,

                                   10 szklanka sosu tatarskiego,

                                        pieprz, sól

                                 3-4 ząbki czosnku,

 

 

Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.

Wszystkie składniki połączyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.­

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin