cennik i inne wedlug E.Pałki.pdf

(211 KB) Pobierz
Microsoft Word - Pa³ka.doc
INFRASTRUKTURA I EKOLOGIA TERENÓW WIEJSKICH
Nr 2/1/2006, POLSKA AKADEMIA NAUK, Oddział w Krakowie, s. 85–98
Komisja Technicznej Infrastruktury Wsi
Ewa Pałka
PRÓBA OCENY PODAŻY TURYSTYCZNEJ
W GOSPODARSTWACH AGROTURYSTYCZNYCH
WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO
Streszczenie
Agroturystyka stanowi bardzo ważny czynnik wielofunkcyjnego
rozwoju obszarów wiejskich. W opracowaniu przedstawiono wyniki
badań przeprowadzonych w województwie świętokrzyskim dotyczące
gospodarstw agroturystycznych w okresie transformacji systemu spo-
łeczno-gospodarczego Polski. Artykuł stanowi próbę oceny podaży tury-
stycznej w gospodarstwach agroturystycznych województwa święto-
krzyskiego. Rozwój agroturystyki i turystyki wiejskiej może stanowić
alternatywne formy działalności małych gospodarstw rolnych, które nie
są w chwili obecnej wystarczająco dochodowe. Spośród wszystkich form
turystyki agroturystyka jest szczególnie podporządkowana wymogom
rozwoju zrównoważonego, jako że jest ona oparta na atrakcyjności śro-
dowiska przyrodniczego i naturalnego krajobrazu.
Zorganizowane formy agroturystyki rozwijają się w województwie
świętokrzyskim od 1990 roku. W województwie agroturystyka rozwinęła
się najlepiej w kilku regionach, gdzie doszło współcześnie do koncentra-
cji tej formy działalności (szczególnie w modelowej wsi agroturystycznej
Śladów Mały). Rozwój agroturystyki był niekiedy możliwy dzięki pomo-
cy finansowej pochodzącej ze środków UE. Agroturystyka przynosi róż-
norodne korzyśc,i zarówno dla właścicieli gospodarstw, gmin, turystów,
jak i miejscowej społeczności.
Słowa kluczowe: podaż turystyczna, gospodarstwa agroturystyczne,
oferta turystyczna.
85
WPROWADZENIE
Celem niniejszego opracowania jest próba oceny podaży tury-
stycznej w gospodarstwach agroturystycznych województwa święto-
krzyskiego.
Według Altkorna [1994] podaż turystyczna „jest to ilość dóbr
i usług, którą wytwórcy zamierzają sprzedać”. W ramach podaży
turystycznej Pałka [2004] wyróżniła następujące grupy elementów:
– atrakcje, będące bezpośrednim bodźcem zachęcającym tury-
stów do przyjazdu;
– „szeroko pojęte środki i urządzenia komunikacyjne, relacje
z turystami”.
Ze względu na brak publikowanych danych na temat rozmiarów
podaży produktu agroturystycznego w województwie świętokrzyskim
materiał empiryczny do opracowania zebrano metodą wywiadu bezpo-
średniego podczas badań terenowych. Za narzędzie badawcze posłużył
kwestionariusz ankietowy. Przebadano 248 gospodarstw rolnych pro-
wadzących działalność agroturystyczną.
Przeprowadzone badania dostarczyły informacji m.in. na temat
standardu gospodarstw, dodatkowych atrakcji proponowanych
gościom, cen żądanych za pobyt i form promocji gospodarstwa. Dodat-
kowo pytania dotyczyły opłacalności prowadzenia gospodarstwa agro-
turystycznego, planów na przyszłość dotyczących inwestycji
i kontynuacji działalności oraz współpracy z samorządami lokalnymi.
Zbierano też informacje o liczbie miejsc noclegowych, sezonowości
prowadzonej działalności i typie obiektu.
Metryki ankiet dostarczyły informacji o wieku i wykształceniu
gospodarzy oraz o powierzchni gospodarstwa, roku rozpoczęcia dzia-
łalności agroturystycznej. Zebrany materiał empiryczny poddano
weryfikacji i opracowaniu statystycznemu.
WYNIKI BADAŃ SZCZEGÓŁOWYCH W ZAKRESIE PODAŻY
Rolnictwo w województwie świętokrzyskim charakteryzuje się
znacznym rozdrobnieniem gospodarstw. Cechę tę można zaobserwo-
wać również, analizując powierzchnie gospodarstw rolnych prowadzą-
cych działalność agroturystyczną (rys. 1). Powierzchnia 60% gospo-
darstw agroturystycznych w województwie świętokrzyskim nie prze-
kracza 5 ha, w tym 27% to gospodarstwa o powierzchni mniejszej niż
2 ha. Gospodarstwa rolne o powierzchni od 5 do 10 ha stanowią 15%
86
ogółu gospodarstw agroturystycznych w województwie świętokrzy-
skim. Zaledwie 3% gospodarstw charakteryzuje się powierzchnią od
10 do 15 ha, a gospodarstwa z grupy największej powyżej 15 ha – sta-
nowią 22% ogółu gospodarstw agroturystycznych. Zatem działalność
agroturystyczną podjęły w przeważającej części gospodarstwa czerpią-
ce najniższe zyski z działalności rolniczej.
22%
27%
do 2 ha
2-5 ha
5-10 ha
10-15 ha
powy¸ej 15 ha
3%
15%
33%
Źródło: opracowanie własne na podstawie badań ankietowych
Rysunek 1. Struktura wielkościowa gospodarstw agroturystycznych
województwa świętokrzyskiego w świetle badań ankietowych
W trakcie badań zwrócono uwagę na wiek właścicieli gospo-
darstw agroturystycznych (tab. 1). Najliczniejszą grupę spośród wła-
ścicieli gospodarstw agroturystycznych stanowią rolnicy z grupy wie-
kowej 40–50 lat. Jest ich 116, co stanowi 47% wszystkich rolników
zajmujących się agroturystyką w województwie świętokrzyskim. Na
drugim miejscu pod względem liczebności znajduje się grupa wiekowa
30–40 lat z 66 osobami (27%), a na trzecim grupa wiekowa powyżej 50
lat z liczbą 60 osób (24%). Najmniej liczną grupę wiekową tworzą wła-
ściciele gospodarstw agroturystycznych, którzy nie przekroczyli jesz-
cze 30 roku życia. Jest ich zaledwie 6, co stanowi 2% wszystkich wła-
ścicieli.
Wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych w wojewódz-
twie świętokrzyskim przeważają osoby o wykształceniu średnim (tab. 2).
Stanowią oni liczbę 152 osób, co daje 62% właścicieli wszystkich
gospodarstw. Pozostali rolnicy reprezentują poziom wykształcenia –
41 osób podstawowy lub zasadniczy zawodowy (16% wszystkich wła-
ścicieli), 55 osób wyższy (22%). Wszyscy właściciele gospodarstw uzu-
pełniali swe wykształcenie na kursach z zakresu agroturystyki.
87
194386249.002.png
Tabela 1. Struktura wieku właścicieli gospodarstw agroturystycznych
w województwie świętokrzyskim
Wiek właścicieli gospodarstwa
Liczba
gospodarzy
Udział w całości
(w %)
poniżej 30 lat
6
2
30–40 lat
66
27
40–50 lat
116
47
powyżej 50 lat
60
24
Suma
248
100
Źródło: opracowanie własne na podstawie badań terenowych
Tabela 2. Wykształcenie właścicieli gospodarstw agroturystycznych
w województwie świętokrzyskim
Wykształcenie
gospodarzy
Liczba
gospodarzy
Udział w całości
(w %)
podstawowe i zasadnicze zawodowe
41
16
średnie
152
62
wyższe
55
22
suma
248
100
Źródło: opracowanie własne na podstawie badań terenowych
Gospodarze oferują swoim gościom noclegi w obiektach różnych
typów: w tym w pokojach gościnnych lub w samodzielnych, letnich
domach. Pokoje gościnne zlokalizowane są w domach mieszkalnych
gospodarzy, a często także w zaadaptowanych na potrzeby turystów
pomieszczeniach gospodarczych, bezpośrednio przylegających do do-
mów gospodarzy. Domy wakacyjne to oddzielne budynki, w całości
przeznaczone dla turystów. Mogą być one zlokalizowane w gospodar-
stwie właścicieli, najczęściej są to wtedy domki letniskowe lub zlokali-
zowane w pewnej odległości od gospodarstwa (na przykład nieza-
mieszkany dom po rodzicach). W przypadku 198 obiektów rolnicy
oferowali noclegi w pokojach gościnnych (80% gospodarstw), nato-
miast w 50 przypadkach (20% ogółu) w domach wakacyjnych (tab. 3).
Nie wszystkie gospodarstwa agroturystyczne w województwie
świętokrzyskim prowadzą działalność przez cały rok. Dość dużo jest
takich, które zapraszają gości tylko w sezonie letnim, najczęściej od
maja do końca września. Ich liczba wynosi 79, co stanowi 32% ogółu
(tab. 4). Są to najczęściej gospodarstwa oferujące miejsca noclegowe
w nieogrzewanych domach letniskowych lub domach wakacyjnych, ale
88
194386249.003.png 194386249.004.png
nie jest to regułą (tab. 4 i 5). Często rolnicy rezygnują ze świadczenia
usług dla turystów w miesiącach chłodnych, uznając je za zbyt kłopo-
tliwe w stosunku do przynoszonych zysków.
Tabela 3. Typy obiektów w gospodarstwach agroturystycznych
w województwie świętokrzyskim
Typ obiektu
Liczba
obiektów
Udział w całości
(w %)
pokoje gościnne
198
80
domy wakacyjne
50
20
suma
248
100
Źródło: opracowanie własne na podstawie badań terenowych
Tabela 4. Sezonowość działalności gospodarstw agroturystycznych
w województwie świętokrzyskim
Okres
działalności
Liczba
gospodarstw
Udział w całości
(w %)
działalność
całoroczna
169
68
działalność
w sezonie letnim
79
32
Suma
248
100
Źródło: opracowanie własne na podstawie badań terenowych
Tabela 5. Sezonowe i całoroczne atrakcje w gospodarstwach agroturystycznych
województwa świętokrzyskiego
Atrakcje letnie
Atrakcje zimowe Atrakcje całoroczne
brak
są brak
są brak
liczba
gospodarstw
9
239
208
40
131
117
udział
w całości (w%)
3
97
83
17
52
48
Źródło: opracowanie własne na podstawie badań terenowych
Z sezonowością działalności wiąże się bezpośrednio istnienie do-
datkowych atrakcji w gospodarstwie. Niektóre z nich, jak boiska do
gier zespołowych, czy kąpieliska i wypożyczalnie sprzętu pływającego
oraz rowerów mają charakter wybitnie letni. Gospodarstwa działające
89
194386249.005.png 194386249.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin