Składniki:- 25 dag masła lub margaryny- 1 + 3/4 szkl. cukru pudru- 1 kg bananów- 3 galaretki (2 cytrynowe lub pomarańczowe i jedna czerwona na wierzch)- 3 jaja- herbatniki lub biszkopty na spódMasło utrzeć z 1 szkl. cukru pudru , dodać żółtka , zmiksowane banany , a na koniec 1 galaretkę cytrynową (lub pomarńczową) rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Masę wyłożyć do tortownicy na herbatniki (lub biszkopty) , schłodzić. Z białek ubić pianę , dodać 3/4 szkl. cukru pudru , a następnie drugą galaretkę cytrynową (lub pomarańczową) , rozpuszczoną w 1 szkl. wody (tężejącą). Gotową piankę wyłożyć na zastygniętą masę bananową. Całość zalać galaretką czerwoną (np. truskawkową).
szara_mysz