Grog #2Grog tradycyjnie byl metoda na pijakow. Poniewaz na dawnych statkach wydawano rum w malych porcjach, to co cwansi zbierali cala butelke i tym juz sie mogli upic. Na morzu powoduje to oczywiste klopoty. Zatem admiral Vernon kazal rum rozcienczac woda (tak pol-na-pol). Podobno nazwano ten napoj grogram od gaci z wielbladziej welny, ktore nosil ww.Zatem grog w czystej postaci to rum + woda. W zaleznosci od warunkow zewnetrznych zimna albo goraca grog zmodyfikowany moze miec dodatki w postaci cytryny, cukru , soku pomaranczowego, przypraw (np. gozdziki) itd.
Grzaniec #1 (Gluhwein)Bierzesz wytrawne czerwone wino (dobra jest bycza krew) i dodajesz gozdzikow (dobra tez jest przyprawa do piernika - inaczej korzenie). I grzejesz to to (bez gotowania) przecedzasz i saczysz. Najlepiej wrzucic gozdziki, imbir i cynamon. wtedy naprawde rozgrzeje.
Horchata de Chufa (polska nazwa: Orszada)1 kg migdalow,1 kg cukru,5 l wody,laska cynamonu.Migdaly oplukac w kilku wodach i zostawic zamoczone w wodzie na 12 godz.Ponownie dobrze plukac i suszyc. Rozbic na paste w mozdzierzu - lub, co prostsze, zmielic drobno. Do tej pasty dodac laske cynamonu i zostawic na 2 godz. w chlodnym miejscu. Dodac cukier i mieszac az do rozpuszczenia.Przetrzec przez metalowe sito wylozone plotnem, aby otrzymac mleczny plyn. Podawac dobrze schlodzone, lub "granizado" - po polsku to chodzi o cos w rodzaju plynnego lodu,zamrazac mieszajac.
djbolas