Składniki:Biszkopt:4 jajka,1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Poncz: ok 1/3 szklanki przegotowanej wody,kilka kropel aromatu śmietankowego.Masa budyniowa:3 szklanki mleka,20 dag masła,cukier waniliowy,2 budynie karmelowe,Masa śmietankowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,1/3 szklanki gorącej wody,1 łyżki żelatyny,3/4 litra śmietany 30 procentowej,ok 6 łyżek cukru pudru.Do dekoracji: 5 dag gorzkiej czekolady. Jak przyrządzić?Wykonanie biszkoptu:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i gładka, następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i nasączyć ponczem, czyli wodę wymieszać z aromatem śmietankowym.Wykonanie masy:2 szklanki mleka wlać do garnka dodać masło cukier waniliowy i wszystko razem zagotować w pozostałym mleku rozrobić budynie karmelowe i wlać do gotującego sie mleka. Gotować na małym ogniu. Gorącą masę wylać na upieczony i wystudzony biszkopt. Ciasto odstawić do ostudzenia.Wykonanie masy śmietankowej:Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać, następnie wsypać i wymieszać żelatynę ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sam koniec dodać do tej śmietany ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego.
Puklas