Ciasto miętowe.doc

(20 KB) Pobierz
Ciasto miętowe-pyszne

Ciasto miętowe-pyszne

Składniki:
6 jajek, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, landrynki miętowe / 2  paczki po 200g/, 2 śnieżki,3 łyżki żelatyny

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao. Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Masa: Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).

Podawać mocno schłodzony

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin