Bardzo szybkie i proste ciacho kakaowe
Składniki2 jaja 3 dl cukru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 dl mąki 4 duże łyżki kakao szczypta soli 100g margaryny (2,5 dl to 1 szklanka)
Margarynę rozpuścić, jaja ubić z cukrem. Wymieszać suche składniki, dodać do ubitych jaj, dodać ostudzona margarynę.Wymieszać, wlać do natłuszczonej i nabułczonej formy.Piec w 150-175 stopni przez 35 min.
Tiramisu z Italii Składniki: Biszkopty (takie grube "nadmuchane") kawa espresso lub zaparzona rozpuszczalna lub z ekspresu winko marsala (3-4 łyżki)serek mascarpone 500 g3 żółtka , piana z białek cukier 3 łyżki ciemne kakao Biszkopty układamy najlepiej w prostokątnej foremce, parzymy kawke,potrzebujemy jej pół szklanki, dodajemy do niej winko marsala, następnie polewamy tym roztworem biszkopty (ale żeby nie pływały)ucieramy teraz żółtka z cukrem, później ubijamy pianę z białek, do żółtek dodajemy serek mascarpone, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Gotowa masą polewamy biszkopty, na wierzchu posypujemy kakao ( ja sypie przez siteczko),następnie znów biszkopty i masa i kakao, itd. ale z 500 g sera mascarpone wyjdą tylko 2 warstwy. Zresztą zależy to też od wielkości formy
-1 bagietka-masło-rozgnieciony czosnek-bazylia-starty żółty serBagietkę pokroić na kromki.Z masła, rozgniecionego czosnku i bazylii przygotować aromatycznąpastę. Posmarować nią pieczywo, posypać żółtym serem.Wstawić do piekarnika lub mikrofalówki.Wyjąć gdy ser się stopi.
Ciasto budyniowe:
-3 budynie waniliowe
-11/2 szklanki śmietanki 30%
-11/2 szklanki maki
-11/2 szklanki cukru
-6 jaj-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaUtrzeć żółtka z cukrem, partiami dodawać budyń, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać śmietankę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Składniki: -2 szklanki mąki -szklanka kwaśnej śmietany -3/4 szklanki cukru -2 jaja,2 łyżki oleju lub oliwy -2 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżeczka esencji rumowej -owoce np. jabłka ,śliwki, jagody itd. Do miski wbijamy jaja i ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę. Wlewamy śmietanę, olej, esencję rumową, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem. Przekładamy do blaszki średniej wielkości, na wierzchu kładziemy owoce np. obrane i pokrojone w cząstki jabłka, połówki śliwek skórką do dołu itd. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40,50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pasta serowo - jajeczna:
- 10 dag żółtego sera, - 2 jaja, - 1 łyżka majonezu lub śmietany, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypiorek lub natka pietruszki, - 2 ząbki czosnku, - sól, pieprz Jaja ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości. Na tej samej tarce zetrzeć żółty ser. Starte produkty wymieszać z majonezem lub śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną zieleniną i musztardą. Przyprawić do smaku.
Puklas