KEKS.doc

(20 KB) Pobierz
Keks

Keks

25 dag mąki, 15 dag masła, 20 dag cukru pudru, 5 jaj, kieliszek rumu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag rodzynków po 5 dag orzechów włoskich, suszonych moreli, fig daktyli i suszonych śliwek 3 dag smażonej skórki pomarańczowej.

Lukier: 15 dag cukru pudru 3 łyżki wody ćwierć łyżeczki octu 6-proc.

Do dekoracji: smażona skórka pomarańczowa

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami (dodawać po jednym), a następnie z rumem. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek, potem wy mieszać z dosypywaną porcjami mąką z proszkiem do pieczenia, pod koniec wrzucić rodzynki oraz pozostałe bakalie. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym pergaminem, wyrównać powierzchnię i naciąć głęboko wzdłuż formy, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika, piec około godziny. Przygotować lukier: wodę z cukrem i octem gotować ok. 2 min na małym ogniu. Upieczony i ostudzony keks polukrować i posypać skórką pomarańczową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin