:Sernik jak ptasie mleczko
Spod:75ml mleka70g masla200g maki1 paczuszka drozdzy suchych (7g)1 paczuszka cukru waniliowegoszczypta soli1 jajkoMasa budyniowo-serowa:1 paczka budyniu waniliowego (ja uzylam budyniu z prawdziwa wanilia)40g cukru500ml mleka500g serka homogenizowanegoMasa jajeczna:4 bialka4 zoltka125g cukru125g masla15g skrobii ziemniaczanej2 garscie posiekanych migdalowCiasto na spod:W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim maslo. Do miski wsypujemy make, drozdze, cukier, cukier waniliowy, sol, mieszamy, dodajemy jajko i lekko przestudzone, ale nadal cieple mleko z maslem. Mikserem mieszamy na najwyzszych obrotach az ciasto polaczy nam sie w kule, trwa to kilka minut. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy w miejsce bez przeciagu;-)Masa budyniowo-serowa:Budyn gotujemy z cukrem zgodnie z opisem na opakowaniu i schladzamy. Ostudzony mieszamy dokladnie z serkiem homogenizowanym.Masa jajeczna:Bardzo miekkie maslo ucieramy, dodajemy cukier i nadal ucieramy az bedzie puszysta masa, kolejno dodajemy po 1 zoltku i ucieramy na puch. Bialka ubijamy na sztywna piane i przekladamy do masy z masla i zoltek, posypujemy skrobia ziemniaczana i delikatnie laczymy.Na posmarowana tluszczem blache kladziemy rozwalkowane ciasto, jest ono bardzo elastyczne i daje sie latwo formowac. Nastepnie wylewamy mase budyniowo-serowa, rownamy a na to mase jajeczna, posypujemy posiekanymi migdalami i wkladamy do pieca nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.Smacznego!
Puklas