Pasztet wyborny
Składniki:po 30 dag schabu karkowego (bez kości), cielęciny, wołowiny, piersi indyka, wątróbek drobiowych 50 dag surowego boczku 5 suszonych grzybów 3 cebule 6 jajek 2 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka vegety łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej bułka tarta sól, pieprz
Sposób przygotowaniaBoczek zalać wodą, chwilę pogotować na małym ogniu. Mięso pokroić na kawałki, dodać do boczku(wątróbki nie dodajemy),ponadto dodajemy obraną cebulę, grzyby, wegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować w osobnym naczyniu. Ugotowane składniki wystudzić i przekręcić 2 razy przez maszynkę. Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką, wyrobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą. Piec godzine w temperaturze 200st.
Puklas