PASZTET WYBORNY.doc

(29 KB) Pobierz

Pasztet wyborny

Składniki:
po 30 dag schabu karkowego (bez kości), cielęciny, wołowiny, piersi indyka, wątróbek drobiowych
50 dag surowego boczku
5 suszonych grzybów
3 cebule
6 jajek
2 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka vegety
łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
bułka tarta
sól, pieprz

Przepis na Pasztet wyborny

 

Sposób przygotowania
Boczek zalać wodą, chwilę pogotować na małym ogniu. Mięso pokroić na kawałki, dodać do boczku(wątróbki nie dodajemy),ponadto dodajemy obraną cebulę, grzyby, wegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Wątróbkę obgotować w osobnym naczyniu.
Ugotowane składniki wystudzić i przekręcić 2 razy przez maszynkę.
Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką, wyrobić.
Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą.
Piec godzine w temperaturze 200st.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin