Konfitura z żurawin
Składniki:
1 kg żurawin
2 kg cukru
Owoce starannie przebierz, odrzucając jagódki niedojrzałe i uszkodzone. Wypłucz je kilkakrotnie, najlepiej pod bieżącą wodą i wrzuć na 3 minuty do prawie wrzącej wody, by potem szybko je przelać zimną wodą.
Do płaskiego rondla wlej 2 szklanki wody, doprowadź ją do wrzenia i - mieszając cały czas - wsypuj partiami cukier. Gotuj do chwili, kiedy pod warstwą szumowiny (zwanej też szumem) syrop będzie zupełnie przezroczysty. Zbierz czerpakiem szumowinę, wsyp do syropu owoce - najlepiej w dwóch partiach, aby się nie zgniotły. Gdy całość ponownie zawrze, gotuj konfitury przez kilka minut na wolnym ogniu, po czym odstaw garnek i trzymaj przez kilka godzin pod przykryciem, co pewien czas nim potrząsając, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie. Gotuj je jeszcze 10 minut, po czym usuń powstałe na powierzchni szumowiny, a konfiturę przelej do słoików.
W idealnie usmażonej konfiturze niepopękane, nasiąknięte syropem, lekko błyszczące owoce powinny pływać w gęstym, lecz niescukrzonym syropie.
Puklas