Tort makowy.doc

(20 KB) Pobierz
Tort makowy

                                                                       Tort  makowy 

              Składniki:

 

                                       25 dag -------- maku 

                                         8 ------------ jajek

                                         6 łyżek ----- bułki  tartej

                                       25 dag ------- cukru

mak sparzyć  i przekręcić przez  maszynkę

żółtka utrzeć z  cukrem dodać mak , białka  ubić na pianę  dodać i na końcu  bułkę tarta

                              piec  w temp. 180 C   ok.  40-45 minut

 

 

               Masa:

 

orzechy  włoskie 10 dag skręcić  przez maszynkę  i  zalać  ciepłym  mlekiem ok.5-6 łyżek odstawić

kostkę masła  utrzeć  z 25 dag cukrem

dodać te  orzechy  zmiksować na jednolita masę  a potem już  tylko tort przekroić i  ubrać

 

                 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin