Ugotowani
Sezon 1 odcinek 3
Hania:
Przystawka: Egzotyczna sałatka z kangura
500gr steku z kangura1/3 szklanki oliwy1/3 szklanki octu winnego1/3 szklanki wody6 goździków2 łyżeczki soli3 listki laurowe6 ziaren czarnego pieprzu
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia, po czym zostawiamy na 5 minut na małym ogniu, następnie schładzamy. Z mięsa wykrajamy steki o grubości 3 cm, usuwamy powięzi. Tak przygotowane porcje mięsa zalewamy marynatą, odstawiamy na dwie doby do lodówki. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu lub ruszcie w piekarniku. Czas pieczenia zależny od indywidualnych gustów. Podajemy z pieczarkami z patelni i ulubioną sałatą.
1 kg żeberek jagnięcych (comber)sól morska i świeżo zmielony pieprz2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka listków świeżego rozmarynutymianek lub estragon do dekoracji4 łyżki oliwy z oliwek2 - 3 łyżeczki musztardy 5 średnich batatów czyli słodkich ziemniaków4 łyżki masła1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% (ewentualnie w wersji light – śmietanki do sosów 18%)
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki (po 2 żeberka w każdym). Posypujemy solidnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie nacieramy mieszanką czosnku, rozmarynu, oliwy z oliwek i musztardy. Chwilkę ugniatamy i wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamykając. Wkładamy do lodówki na całą noc (jeśli nie mamy czasu, przynajmniej na 2 - 3 godziny).Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Żeberka wyjmujemy z woreczka i układamy na blaszce do pieczenia w minimum 2 - 3 cm odstępu od siebie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut (w zależności od stopnia wypieczenia mięsa). Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.Bataty obieramy, płuczemy i kroimy na 2 - 3 kawałki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 30 minut, aż będą miękkie. Po 20 minutach gotowania solimy, następnie odcedzamy i póki są jeszcze gorące zaczynamy rozdrabniać je tłuczkiem. Dodajemy połowę masła, a po chwili śmietankę. Na koniec dodajemy resztę masła. Nie rozgniatamy batatów na idealnie gładki mus, mogą pozostać malutkie kawałeczki.
Bezy4 jajkaszklanka cukru pudruSos500 ml śmietany 500 gr malinborówki
Maliny rozdrabniamy z cukrem pudrem na sos. Ubijamy białka z cukrem i formujemy bezy, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 50-100°. Po wyjęciu suszymy około 6 godzin. Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z sosem malinowym i borówkami. Kruszymy bezy, całość delikatnie mieszamy.
Darek:
Pasta Peti-Peti natka pietruszki6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku ze świeżej cytryny pieprz, sólSmakowe tubki czyli sposób na artystyczną przystawkęKupujemy ulubione produkty w tubkach, na przykład:pastę rybnąpastę kawiorowąpastę łososiowąchlebkrakersypitę
Pasta Peti-PetiKroimy drobno natkę pietruszki, dodajemy oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy pastę do maleńkich miseczek. Przed podaniem skrapiamy cytryną. Podajemy z ulubionym drinkiem.Smakowe tubki czyli sposób na artystyczną przystawkęRozkładamy tubki spożywcze na stole, a pomiędzy wrzucamy tubki z farbami. Smarujemy podkłady pędzlami, mieszając produkty z tubek wedle smaku. Goście wybierają ze stołu to, co jest jadalne. Nie jemy farby J. Dobrej zabawy.
4 pałki z kurczaka4 skrzydełka z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 śliwki węgierki1 brzoskwinia10 pomidorków koktajlowych10 liści kapusty włoskiej sól, pieprz, curry, słodka papryka 10 łyżek oliwy
Umyte mięso przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka, aż nabierze złocistego koloru. Kroimy owoce, dodajemy do kurczaka i dusimy 20 minut pod liśćmi kapusty. Dodajemy pomidorki w całości i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe mięso stylizujemy według uznania. Można połączyć skrzydełko z nóżką i podawać z liśćmi kapusty.
2 opakowania galaretki wiśniowej z cukrem1 butelka czerwonego wina wytrawnegoodrobina cukru do smaku0,25 l wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Dolewamy odrobinę wina. Ostudzoną galaretkę przekładamy do szklanych misek wyłożonych folią spożywczą. Gdy będzie już zupełnie zimna, wykładamy galaretkę z misek na przezroczyste talerze. Dla końcowego efektu talerze należy od spodu podświetlić.(Można użyć świateł ledowych).
Zeina:
2 szklanki soczewicy czerwonej4 szklanki wody2 małe główki czosnkuprzyprawa do zup i sosów
Do garnka z wodą dodajemy soczewicę. Następnie, gdy soczewica zacznie się gotować, dodajemy obrany czosnek oraz przyprawę do zup. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
(Ze względu na brak wschodniej odmiany cukinii Zeina zamieniła ją na bakłażan.)duży bakłażanpapryka: czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta2 szklanki ryżu2 ząbki czosnku3 pomidory1 marchewka50 dag wołowego mięsa mielonego 50 dag pieczarek10 dag migdałówostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, majeranekLaban2 duże jogurty3 ząbki czosnkusól, pieprz czosnkowy
Smażymy mięso, doprawiając przyprawami i dodając ząbek czosnku. Następnie, gdy mięso jest już prawie gotowe, dodajemy migdały. Obok przysmażamy obranego bakłażana, pokrojonego w równe plastry. Na drugiej patelni smażymy wszystkie papryki przyprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnym naczyniu smażymy pieczarki. W małym garnuszku gotujemy obraną i pokrojoną marchew. Następnie gotujemy ryż. Po zagotowaniu dodajemy usmażone warzywa i wkrajamy pomidory. Przygotowujemy średniej wielkości garnek, którego dno posypujemy majerankiem. Układamy w nim płaty usmażonego bakłażana, następnie doprawione i usmażone mięso, ryż z warzywami, a na koniec pokrywamy całą powierzchnię usmażonymi pieczarkami. Należy mocno uklepać i równomiernie rozłożyć kolejno przygotowane składniki.LabanJogurty wlewamy do naczynia bardzo mocno ubijając. Dodajemy sól i wyciśnięty czosnek. Na koniec dekorujemy pieprzem czosnkowym.
25 g brązowego cukru 50 g przekrojonych na połówki wiśni 50 g czereśni całych 85 g ciemnej czekolady deserowej, połamanej 85 g niesłonego masła + odrobina do wysmarowania foremek 2 całe jajka + 2 żółtka 35 g cukru pudru35 g mąki250g lodów bakaliowych200 g pistacji
Na małą patelnię wsypujemy brązowy cukier i wlewamy 2 łyżkami wody. Podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas mieszając do uzyskania syropu. Dodajemy połówki wiśni i gotujemy przez minutę. Następnie wrzucamy całe wiśnie i gotujemy przez minutę. Odstawiamy. W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, ciągle mieszając. Na koniec tudzimy.Piekarnik rozgrzewamy do 190°. Całe jajka wraz z żółtkami ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Delikatnie mieszamy z czekoladą, następnie z przesianą mąką. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy masłem 4 foremki na suflety. Masę wlewamy do foremek i pieczemy przez 8 - 10 minut, aż pudding urośnie, w środku będzie płynny, a na wierzchu utworzy się skorupka. Po upieczeniu całkowicie studzimy i delikatnie wykładamy na talerzyk. Dodajemy plasterek lodów bakaliowych i posypujemy pistacjami.
Halina:
20 raków lub 10 raków i szyjki rakowe1 litr wywaru z warzywłycha masłałyżka mąki150 ml śmietankidrobno pokrojony świeży koper
Ugotowane raki studzimy. Wybieramy szyjki i cztery pancerze, które odkładamy do dekoracji. Pozostałe pancerze ucieramy w moździerzu na miazgę, następnie dodajemy masło. Wstawiamy w rondlu na ogień i powoli smażymy podlewając rosołem.Zbieramy z wierzchu masło rakowe, a pozostałość przecieramy przez sito do wywaru warzywnego. Wrzucamy resztę szyjek, zaprawiamy mąką zmąconą śmietaną i dodajemy zebrane masło rakowe, koper, sól i pieprz do smaku. Przy każdej porcji, jako dekorację, układamy na gałązkach kopru pięknego raka i ósemkę z cytryny.
kaczkaudziec indyczybułka namoczona w mleku1 jajko 10 dag wątróbki drobiowej5 jabłekimbir, czosnek, miód, słodka papryka, sól, pieprz, majeranekkonfitura z żurawinymodra kapusta
Kaczkę luzujemy i nacieramy przyprawami. Mielimy na grubym sitku mięso z udźca. Z kości robimy sos. Do zmielonego mięsa dodajemy sparzoną bułkę, pokrojoną w kawałki wątróbkę, jabłko, przyprawy i jajko. Następnie wszystko mieszamy. Nadziewamy wyluzowaną kaczkę, sznurujemy i wkładamy do rękawa. Pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. 20 minut przed podaniem układamy w piekarniku nadziane miodem i konfiturą z żurawiny jabłka. Podajemy z sosem, modrą kapustą zasmażaną z winem i pyzami drożdżowymi.
3 średniej wielkości ugotowane, zmielone ziemniaki1 kg mielonego sera20 dag rozpuszczonego masła30 dag cukrucukier waniliowysparzone rodzynki1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej6 jajpłatki migdałów
Ugotowane ziemniaki ucieramy z cukrem w glinianej misce – makutrze. Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, ser, masło cały czas ucierając na gładką masę. Dodajemy rodzynki, ubitą sztywno pianę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy na wysmarowaną i wyłożoną papierem blachę. Posypujemy obficie płatkami migdałów.Pieczemy w temperaturze około 200° przez 45 minut.
no_idea