Ksenia:
(czas przygotowania: 15 minut + czas grillowania: 15 minut)• 8 piersi kurczaka• 300 g sera żółtego• 2 pomidory• 2 małe cebulki• kilka ogórków w musztardzie (z domowej spiżarni)
Do przygotowania tej potrawy konieczne jest posiadanie stołowego grilla posiadającego płytę teflonową górną oraz 8 malutkich patelenek pod nią.Z piersi kurczaka wykrawamy jednakowej wielkości i grubości medaliony. Ser żółty kroimy w kostkę. Pomidory obrane ze skórki i cebulę kroimy w plasterki. Ser żółty układamy na patelenkach, następnie kładziemy plaster pomidora i cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka grillujemy po około 7 minut z każdej strony. Piersi zdejmujemy z grilla i polewamy roztopionym serem z przypieczonym pomidorkiem i cebulą. Podajemy przyozdobione sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ketchupem polanym wokół talerza, ogórkiem w musztardzie oraz grzanką z masłem.
(czas przygotowania: ok. 60 minut + czas pieczenia: 120 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C)• 1,5 kg karkówki wieprzowej• 3 cebule białe• 3 cebule czerwone• biała część pora• 5 średniej wielkości marchewek• 3 średniej wielkości pietruszki• 1 seler• 0,5 l bulionu warzywnego• 2 łyżki oliwy do zeszklenia cebuli
Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i kilka godzin wcześniej posypujemy ulubionymi przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki. Cebulę białą i czerwoną kroimy w półksiężyce, mieszamy, a następnie szklimy na patelni. Warzywa (marchewkę, pietruszkę i pora) kroimy w plasterki. Następnie każdą porcję karkówki obsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa warzyw. Następie znów warstwa mięsa, warstwa cebuli, warstwa warzyw. Warstwy układamy, aż do wyczerpania składników. Ważne, żeby ostatnią warstwę tworzyły warzywa. Całość zalewamy bulionem i pieczemy. Na koniec wytworzony w trakcie pieczenia sos możemy zaprawić delikatnie mąką. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
(czas przygotowania: ok.60 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce)• mleko niesłodzone skondensowane w puszce• 3 różnego rodzaju galaretki (w zależności od upodobań)• owoce (również w zależności od upodobań)• 200 g biszkoptów• krem likierowy pasujący smakowo do owoców• poncz do nasączenia biszkoptów
Zalewamy wrzątkiem galaretki. Przy czym dwie z nich w proporcji wody dwukrotnie mniejszej aniżeli w przepisie na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Żeby przyspieszyć proces studzenia możemy wstawić je do zimnej wody. Mleko rozlewamy w równych proporcjach do dwóch szklanek. Na spodzie tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do ciasta, układamy biszkopty i nasączamy je ponczem. Następnie miksujemy jedną część mleka z jedną galaretką i wylewamy na biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu powstałej masy układamy następną warstwę biszkoptów i ponownie nasączamy galaretką zmieszaną z mlekiem. Tortownice odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu układamy owoce, zalewamy połową galaretki i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wlewamy pozostałą część galaretki i całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.Podajemy z kremem likierowym polanym wokół porcji ciasta.
Kamil:
(czas przygotowania: 15 min.)• 24 sztuki krewetek królewskich• 0,5 szklanki mąki zwykłej• 0,5 szklanki mąki kukurydzianej• 1,5 szklanki wody lekko gazowanej• imbir (starty, około 2 łyżek stołowych)• patyczki szaszłykowe• olej
Przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę zwykłą, kukurydzianą, wodę i imbir. Następnie na oddzielnym talerzu przygotowujemy mąkę pszenną i obtaczamy w niej krewetki. Obtoczone krewetki topimy w cieście i nadziewamy po 3 sztuki na patyczki. Następnie wkładamy wraz z patykami na około 5minut do rozgrzanego we frytkownicy oleju. Podajemy z trzema rodzajami sosów: sweet chilli, wasabi, hoisin.
(czas przygotowania: 1 godz.)• 4 polędwiczki wieprzowe• musztarda (rosyjska lub sarepska)• 4 duże cebule• 4 bułki poznańskie• 4 jabłka (szara reneta)• masło• żurawina• dżem• 12 sztuk ziemniaków sweet potato• 1,5 łyżki śmietany 30%• natka pietruszki• sól, pieprz
Umyte polędwiczki przyprawiamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy do zarumienienia. Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego. Na maśle po polędwiczkach podsmażamy drobno posiekaną cebulę do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wyskrobany z wnętrza środek bułki i mieszamy tak, by powstała jednolita konsystencja. Całą górną powierzchnię polędwiczek smarujemy musztardą i przykrywamy podsmażoną cebulą z bułką. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160° C. Pieczemy przez 35 minut. Następnie ściągamy górną część naczynia żaroodpornego i pieczemy przez kolejne 10 minut. Obrane ziemniaki wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 20 minut. Gdy będą już miękkie wykładamy do naczynia, dodajemy śmietanę i ubijamy na pure. Przed podaniem posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki. Ćwiartki jabłek podpiekamy na gorącym maśle, aż będą miękkie. Następnie przed podaniem dzielimy jedną polędwiczkę na trzy części, pomiędzy które wkładamy upieczone jabłka. Mięso podajemy z żurawiną.
(czas przygotowania: 15 min.)• 4 banany• masło• whiskey• cukier• tabliczka gorzkiej czekolady
Roztapiamy masło na patelni. Banany kroimy wzdłuż na pół i podsmażamy, posypujemy dużą ilością cukru, zalewamy delikatnie whiskey i podpalamy. Uwaga na wysoki ogień! Na małym ogniu w naczyniu roztapiamy tabliczkę czekolady, aż do płynnej konsystencji. Gdy banany się podpieką wykładamy na talerz i polewamy roztopioną czekoladą.
Przemek:
czyli makaron penne z bazyliowym pesto i sałatką z rukoli(czas przygotowania: 30 – 40 min.)• 0,5 kg ugotowanego makaronu penne• 100 g świeżej bazylii• 2 ząbki czosnku• 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych• 2 łyżki tartego parmezanu• 150 ml oliwy z oliwek• 1 opakowanie rukoli• 100 g pomidorów cherry• 50 g pomidorów suszonych• 100 g zielonych oliwek bez pestek• 50 ml oliwy z oliwek• 2 ząbki czosnku• sól, grubo mielony pieprz
Wszystkie składniki sosu pesto (bazylia, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan, oliwa z oliwek) dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Gorący makaron podajemy razem z sałatką przygotowaną z połączenia rukoli, pomidorków cherry, pomidorów suszonych, oliwek, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.
czyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego(czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)
• 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry• 50 ml oliwy z oliwek• 2 cebule pokrojone w kostkę• 4 ząbki świeżego czosnku• 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów• 100 ml białego wytrawnego wina• 300 g sera pleśniowego• 300 ml śmietany 36%• 1 kg szpinaku mrożonego w liściach• sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku• 1 opakowanie pomidorków cherry• 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych• 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem• 100 g kiełków słonecznikaMarynata:• 100 ml oliwy z oliwek• 4 rozgniecione ząbki czosnku• 2 łyżki posiekanego koperku• 1 łyżka pieprzu cytrynowego• sól do smaku
Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką oraz kiełkami słonecznika.
czyli naleśniki w sosie z pomarańczy z odrobiną Amaretto (czas przygotowania: 30 – 40 minut)
• 0,5 kg mąki• 200 ml wody mineralnej gazowanej• 50 ml mleka• 2 kg pomarańczy• kostka masła• Amaretto• cukier puder• sól
Z mąki, mleka oraz wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego potem na maśle smażymy naleśniki. Następnie gotowe placki naleśnikowe podsmażamy w sosie z masła, soku ze świeżych pomarańczy, skórki pomarańczowej i Amaretto. Tak przygotowane naleśniki podajemy z cukrem pudrem, odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.
Agnieszka:
(czas przygotowania ok. 1 godz.)• 1 łyżka masła• 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego• 1 liść laurowy• 3 średnie marchewki• 1 nieduża cebula• 1 mały ząbek czosnku• imbir (pominąć w wersji łagodnej)• 1 łyżka mąki pszennej• 750 g dojrzałych pomidorów• 1/2 szklanki listków bazylii• 250 ml mleczka kokosowego• szczypta cukru• sól morska do smaku• świeżo zmielony czarny pieprz
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Wkładamy liść laurowy i smażymy przez chwilę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i znowu dusimy pod przykryciem przez 5 do 7 minut, aż marchewka zmięknie. Wsypujemy łyżkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Smażymy przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawimy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta. Na koniec wyjmujemy liść laurowy, dodajemy bazylię i miksujemy. Mieszamy z mlekiem kokosowym.
(czas przygotowania: 30 min. + 2 godz. duszenia)• 1 kg wołowiny (np. z łopatki)• 4 szklanki bulionu• 1 łyżka masła• 200 g grzybów leśnych• butelka wytrawnego czerwonego wina• sólZasmażka:• 4 łyżki masła• 4 łyżki mąki• przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Wołowinę kroimy na bitki, lekko rozbijamy i smażymy w garnku żeliwnym lub w garnku z grubym dnem. Doprawiamy solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Dusimy na małym ogniu. W tym czasie robimy sos. Najlepiej użyć do tego przygotowanego samodzielnie bulionu. Jeśli nie ma na to czasu, można użyć kostkę bulionową. Następnie przygotowujemy grzyby. Jeśli są suszone, moczymy w ciepłej wodzie. Jeśli są świeże, kroimy je i od razu smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Do drugiego garnka wlewamy czerwone wino (całą butelkę) i gotujemy do uzyskania około półtorej szklanki. Wcześniej przygotowane grzyby zalewamy winem. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Na wolnej patelni smażymy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy do zarumienienia, ale pilnujemy, aby się nie przypaliła. Na patelnię wlewamy ostrożnie bulion i energicznie mieszamy tak, by nie zrobiły się grudki. Tak połączony sos gotujemy przez 10-15 minut. Następnie dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec łączymy z bitkami.
(czas przygotowania: 40 minut + 1 godz. pieczenia + 3 godz. chłodzenia)Masa serowa:• 1/2 kg śmietankowego serka kanapkowego• 1 szklanka cukru• 2 całe jajka• 3 jajka rozdzielone (3 żółtka idą do sera, a z 3 białka ubijamy na pianę)• 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 %• 1 łyżeczka soku z cytryny• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoMus truskawkowy:• 450 g truskawek• 2 łyżki cukru pudruMus brzoskwiniowy:• puszka brzoskwiń w syropieMus malinowy:• 450 g malin (mogą być ze słoika)• 2 łyżki cukru pudru
W misce mieszamy 1,5 szklanki pokruszonych herbatników, 0,25 szklanki cukru i 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Zanim masę przełożymy do tortownicy, ciasto studzimy. Początkowo będzie wyglądało na miękkie, ale po przestudzeniu uzyska właściwą konsystencję. Tortownicę owijamy folią aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy przez 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Po upieczeniu bazy-skorupki, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175° C.Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok, wanilię i śmietanę. Myjemy mieszadła i ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy masę do formy, tak by przekroczyła warstwę kruchego ciasta. Pieczemy w temp. 175° C przez 60 do 65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote, a środek jasny i trochę miękki, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi i czekamy 10 minut do wystygnięcia. Po tym czasie tortownicę wysuwamy i delikatnie okrajamy dookoła nożem, żeby “odkleić” sernik od ścianki tortownicy. Uwaga: może pęknąć na środku, ale nie należy tym się przejmować. Sernik wsuwamy z powrotem do piecyka i pozostawimy przez 2-3 godziny w uchylonym piekarniku. Jeśli nie mamy czasu, wystarczy pozostawić w wyłączonym piecyku ok. 40 minut, a następnie przenieść w chłodne miejsce. Im dłużej się wychładza, tym jest lepszy.Pamiętajmy, że tłuszcz w serniku wciągnie wszystkie zapachy z lodówki, więc dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową. Do sernika możemy zaserwować dowolny mus owocowy. Proponuję mus truskawkowy i brzoskwiniowy. Mus to nic innego jak zmiksowane owoce. W przypadku musu truskawkowego owoce mieszamy razem z cukrem, a w przypadku brzoskwiń z syropem, w którym są zanurzone. Do sernika znakomicie pasuje owocowa nalewka własnej roboty.
no_idea