Tort Lego
Składniki
Tort na 8 osóbCiasto:6 jajek1,5 szklanki cukru1 1/2 szklanki mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaPoncz:1/2 szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukrukilka kropli aromatu rumowegoMasa:500-700 ml śmietany 30 %2-3 śmietan fixy2 łyżki cukru pudru1/2 słoika dżemu np. truskawkowego
Ciasto: Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Dodać do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając.Wlać do blaszki 24x30cm . Piec ok. 50 minut w 160 stopniach.Poncz: w gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić.Dodać sok z cytryny i aromat.Masa: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodsać cukier puder i śmietan fixy.Wykonanie:Biszkopt po upieczeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) pokroić na dwie części wzdłuż i przeciąć w połowie.Powstaną nam 4 placki.Z jednego kieliszkiem wycinamy 8 kółek.Resztę placków skropić ponczem.Dżem lekko podgrzać i zmiksować na jednolitą masę.Na pierwszy placek nałożyć dżem, przykryć drugim plackiem.Nałożyć część bitej śmietany (zostawić do wykończenia boków i wierzchu).Przykryć trzecim plackiem.Wierzch posmarować bitą śmietaną, przykleć kółka.Całość posmarować resztą śmietany, wyrównać.Można posypać wiórkami kokosowymi.Oczywiście przełożenie i dekoracja jest dowolna.Można np. dodać barwink i mieć torcik w kolorze. A może nawet pokryć go masą cukrową.
inka40