ENZYMY_II.pdf

(667 KB) Pobierz
Microsoft PowerPoint - ENZYMY II.ppt
ENZYMY II
Andrzej K. Bednarek
Zakład Biochemii Lekarskiej
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
9922812.003.png
ENZYMY
Enzymy są katalizatorami zwiększającymi
szybkość spontanicznych reakcji chemicznych.
Szybkość reakcji enzymatycznej zwiększana jest
poprzez obniżenie energii aktywacji.
Szybkość reakcji katalizowanej przez enzym
zależy od stosunku stężeń substratu do enzymu.
Każdy enzym wykazuje wysoką specyficzność w
stosunku do substratu i reakcji.
Niektre enzymy podlegają regulacji.
9922812.004.png
Enzymy wykazują dużą
aktywność katalityczną
Anhydraza węglanowa
widoczny jon Zn 2+ i węglan
CO 2 + H 2 O = H 2 CO 3
sekundy.
Reakcja spontaniczna przebiega 7 milionw
razy wolniej.
Każda cząsteczka anhydrazy węglanowej
może uwodnić 10 5 cząsteczek CO 2 w ciągu 1
9922812.005.png 9922812.006.png
Enzymy charakteryzuje duża
specyficzność działania
Jeden enzym katalizuje najczęściej pojedynczą
reakcję lub grupęściśle pokrewnych.
Enzym jest specyficzny wobec jednego substratu.
Anabolizm
Karboksylaza pirogronianowa
Pirogronian + CO 2 + ATP + H 2 O = Szczawiooctan + ADP + P i
Katabolizm
Dehydrogenaza pirogronianowa
Pirogronian + NAD + + CoA → Acetylo-CoA + NADH + H + + CO 2
Pośrednia
Dehydrogenaza mleczanowa
Pirogronian + NADH + H + = Mleczan + NAD +
9922812.001.png
Aktywność enzymw może
być regulowana
pH
Temperatura
Inne cząsteczki
Inhibitory kompetytywne
Inhibitory niekompetytywne
Modulatory allosteryczne
Modulatory kowalencyjne
Interakcje międzybiałkowe
Stosunek stężeń enzym/substrat
9922812.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin