Gruszka piękna Helena.rtf

(847 KB) Pobierz

Gruszka piękna Helena

Składniki

twarde gruszki, 6 sztuk

cukier, 25 dag

cytryna, 1

pól laski wanilii,

gorzka czekolada, 1 i 1/2 tabliczki

kremówka, szklanka

Lody waniliowe, 12 kulek

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. Gruszki umyj, osusz papierowym rącznikiem, wydrąż gniazda nasienne. Obierz ze skórki. Owoce skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Zagotuj wodę z cukrem i przekrojoną laską wanilii. Do syropu włóż gruszki , gotuj na małym ogniu 10 min. Ostudź pozostawiając w syropie.

 

2. Czekoladę posiekaj. Przełóż do rondelka o grubym dnie, podlej kilkoma łyżkami wody, stop podgrzewając na bardzo małym ogniu. Do stopionej czekolady wlej śmietanę. Gruszki ustaw na talerzykach, polej sosem czekoladowym. Podawj z lodami wyniliowymi.Smacznego!!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin