Gruszka piękna Helena
Składniki
twarde gruszki, 6 sztuk
cukier, 25 dag
cytryna, 1
pól laski wanilii,
gorzka czekolada, 1 i 1/2 tabliczki
kremówka, szklanka
Lody waniliowe, 12 kulek
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Gruszki umyj, osusz papierowym rącznikiem, wydrąż gniazda nasienne. Obierz ze skórki. Owoce skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Zagotuj wodę z cukrem i przekrojoną laską wanilii. Do syropu włóż gruszki , gotuj na małym ogniu 10 min. Ostudź pozostawiając w syropie.
2. Czekoladę posiekaj. Przełóż do rondelka o grubym dnie, podlej kilkoma łyżkami wody, stop podgrzewając na bardzo małym ogniu. Do stopionej czekolady wlej śmietanę. Gruszki ustaw na talerzykach, polej sosem czekoladowym. Podawj z lodami wyniliowymi.Smacznego!!!!
Violetta91