METODY DEZYNFEKCJI.pdf

(2666 KB) Pobierz
Prezentacja programu PowerPoint
METODY DEZYNFEKCJI
10715381.008.png 10715381.009.png
 
MYCIE I DEZYNFEKCJA
Mycie – usuwa wszelkie resztki z danej powierzchni. Jest
bardzo ważnym etapem, gdyż pozostałości białka i tłuszczu
osłabiają efekt przeprowadzonego następnie odkażania.
Dezynfekcja – to proces zabicia wszystkich form
wegetatywnych mikroorganizmów chorobotwórczych i
niechorobotwórczych za pomocą metod fizycznych,
chemicznych i mechanicznych. Proces ten nie zapewnia
całkowitej jałowości, gdyż pozostają aktywne formy
przetrwalne bakterii.
10715381.010.png 10715381.001.png
METODY JAŁOWIENIA
W badaniach mikrobiologicznych ogromny wpływ na
uzyskiwane wyniki ma higiena osobista oraz jałowość
pomieszczeń, sprzętu i pożywek, które są wykorzystywane
w pracy.
W metodach jałowienia, wykorzystywanych również w
medycynie, zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i w
życiu codziennym, zastosowanie mają następujące procesy:
• Dezynfekcja
• Sterylizacja
10715381.002.png
METODY JAŁOWIENIA
DEZYNFEKCJA
Terminem tym określa się “ proces zabicia wszystkich form
wegetatywnych mikroorganizmów chorobotwórczych i
niechorobotwórczych za pomocą metod fizycznych, chemicznych
i mechanicznych ”. Proces ten nie zapewnia całkowitej jałowości,
gdyż pozostają aktywne formy przetrwalne bakterii.
STERYLIZACJA
W ujęciu mikrobiologicznym sterylizacja (wyjaławianie) to
proces polegający na zabiciu wszystkich mikroorganizmów -
niezależnie od stadium rozwojowego, a więc zarówno form
wegetatywnych, jak też form przetrwalnych ”.
10715381.003.png
METODY JAŁOWIENIA
Wyjaławianie przeprowadza się najczęściej przy użyciu
metod
fizycznych (temperatura, promieniowanie),
mechanicznych (odfiltrowanie, odwirowanie),
chemicznych.
10715381.004.png 10715381.005.png 10715381.006.png 10715381.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin