Składniki:
Biszkopt:
· 1 szklanka mąki
· 5 jajek
· 1 szklanka cukru
· 1 łyżka octu
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
· galaretka wiśniowa
· budyń waniliowy bez cukru
· 50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
· 2 szklanki kompotu wiśniowego
· 2 jajka
· pół szklanki cukru
· 1 ½ kostki masła
Do dekoracji:
· gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170 °C.
Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z budyniem, a następnie z płynną galaretką, mieszając zagotować.
Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i z żółtkami na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej (ale nie zimnej) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec wymieszać z wiśniami i pianą z białek.
Masę rozsmarować równą warstwą na cieście i polać polewą.
pitenwis21