Wiśniak.doc

(30 KB) Pobierz
Wiśniak

Wiśniak

 

Składniki:

Biszkopt:

·            1 szklanka mąki

·            5 jajek

·            1 szklanka cukru

·            1 łyżka octu

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

·            galaretka wiśniowa

·            budyń waniliowy bez cukru

·            50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)

·            2 szklanki kompotu wiśniowego

·            2 jajka

·            pół szklanki cukru

·            1 ½ kostki masła

Do dekoracji:

·            gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

 

Z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170 °C.

Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z budyniem, a następnie z płynną galaretką, mieszając zagotować.

Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i z żółtkami na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej (ale nie zimnej) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec wymieszać z wiśniami i pianą z białek.

Masę rozsmarować równą warstwą na cieście i polać polewą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin