ANTYNOWOTWOROWA I ANTYMIAŻDŻYCOWA DIETA DR BUDWIG.doc

(93 KB) Pobierz
ANTYNOWOTWOROWA I ANTYMIAŻDŻYCOWA DIETA DR BUDWIG

ANTYNOWOTWOROWA I ANTYMIAŻDŻYCOWA DIETA DR BUDWIG

AKTUALIZACJA: 16/03/05

redaguje Alicja Krzywańska

·         kim jest dr Budwig

·         dieta dr Budwig w skrócie

·         dieta dr Budwig - zasady dla zdrowych i chorych

·         dieta lecznicza dr Budwig dla osób przewlekle chorych

·         środki ratunkowe przy bardzo cięzkim stanie pacjenta

·         dieta dr Budwig a chemioterapia i radioterapia

·         przepis na PASTĘ (mieszaninę oleju lnianego i białego chudego sera)

·         współczesne badania laboratoryjne nad siemieniem lnianym i nowotworami

·         kontakt z pacjentami stosującymi dietę dr Budwig

aby zrozumieć istotne znaczenie oleju lnianego w diecie dr Budwig przeczytaj także: Zdrowe tłuszcze, czyli o oleju lnianym i kwasach Omega-3

kim jest dr Budwig

Dr Johanna Budwig (1909-2003) - niemiecka biochemik - już siedem (!) razy była za swoje osiągnięcia naukowe nominowana do Nagrody Nobla. Przez wiele uznanych autorytetów światowej nauki, jej odkrycia zasługują na miarę najważniejszych w XX wieku.

Jest największym, niestety już nie żyjącym, autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą, którą ogłosiła w 1951 roku. Od jej nazwiska dieta ta znana jest na całym świecie jako dieta dr Budwig.

Dr Budwig uzyskała tytuł doktora nauk w dwóch dziedzinach: biochemii i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z celującymi wynikami ukończyła farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszła przeszkolenie medyczne.

Swoje badania prowadzi od lat pięćdziesiątych. Rozpoczynała na Uniwersytecie w Munster. Współpracowała wtedy z wieloma szpitalami. Rząd niemiecki wyznaczył ją jako osobę odpowiedzialną w Niemczech za badania nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej żywności na zdrowie człowieka. W 1953 roku zrezygnowała ze stanowiska - jak się domyślam - pod wpływem silnych nacisków lobby producentów żywności.
Prowadziła swoją własną klinikę, w której - jak sama publicznie stwierdziła, a nikt temu publicznie nie zaprzeczył - aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, "cudownie" ozdrowiało. Podczas jej dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne, takie jak: arterioskleroza, miażdżyca, cukrzyca i wiele innych.

Dr Budwig ogłosiła zasady swojej jednocześnie leczniczej i profilaktycznej diety w 1951 roku. Natychmiast spotkała się z ogromnym oporem przemysłu spożywczego, przede wszystkim ze strony producentów tłuszczów spożywczych, którzy robili wszystko, aby nie dopuścić do rozpowszechniania się rewelacyjnych odkryć.

Nie dziwi więc fakt, że aż 7-krotnie ponawiano nominacje do Nobla. Nie dziwi, choc bulwersuje. Na szczęście pomimo tego nauka dr Budwig nabierała powoli rozgłosu na całym świecie. Rzesze naukowców, za jej przykładem rozpoczęły prace badawcze nad rola kwasów tłuszczowych dla zdrowia i życia człowieka. Po 40 latach, w 1990 roku, dr Dan C. Roehm - onkolog i były kardiolog - podjął się ponownego zbadania zasad diety dr Budwig. Na początku, jak sam pisze, podchodził do tematu z wielką rezerwą i niewiarą (bardzo powszechne stanowisko większości lekarzy). Po wnikliwym badaniu w skierowanej do środowiska lekarskiego publikacji "Townsend Letter for Doctors" oświadczył, co następuje:
" (...) NOWOTWÓR JEST ŁATWO ULECZALNY. Terapia polega jedynie na odpowiedniej diecie. Reakcja na nią jest natychmiastowa; komórki nowotworowe są słabe i bardzo podatne na uszkodzenia. Dr Budwig bardzo precyzyjnie rozpoznała biochemiczny punkt załamania się nowotworu, co bardzo łatwo można sprawdzić zarówno in-vitro, jak i in-vivo."

Dr Budwig opublikowała w Niemczech 11 książek, z czego dopiero dwie zostały przetłumaczone na język angielski. Dr Udo Erasmus podjął się zebrania całej, zawartej w nich, wiedzy w swoim opracowaniu pt. "Fats and oils" wyd. Alvis Books, Canada.

Dieta dr Budwig jest łatwo identyfikowana, dzięki tzw. paście - mieszaninie oleju lnianego i białego twarożku, najpowszechniej znanej i stosowanej w Niemczech, Stanach Zjednoczonych oraz Australii ( np. w Klinice Nowotworowej w Melbourne oficjalnie stosuje się dietę dr Budwig w terapii pacjentów ze schorzeniami nowotworowymi). Niezwykle ważne jest, aby koniecznie spożywać olej lniany zmieszany z twarożkiem w formie pasty, gdyż spożywany w dużych ilościach samodzielnie nie daje leczniczych efektów, a nawet jest szkodliwy.

 

dieta dr Budwig w skrócie

"Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej informacji. " Dr Dan C. Roehm

Dr Budwig twierdzi, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów, jest nadmierna produkcja oksydazy. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę. Niestety, użyteczność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane, gotowane, czy potraktowane azotanami (np. dodawanymi do mięsa w procesie konserwacji).

Dr Budwig zaobserwowała wspólną dla wszystkich poważnie chorych pacjentów cechę, a mianowicie brak w ich krwi - bez wyjątku - fosfatydów, lipoprotein w tym kwasów Omega-3. Jak zauważyła, w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się bardzo gwałtownie. Ponadto analizując obraz krwi u pacjentów z nowotworami, dr Budwig zaobserwowała, że hemoglobina zamiast zdrowego czerwonego koloru ma zółto-zielonkawy odcień. To wstrząsające odkrycie zapoczątkowało prace badawcze nad sprawdzeniem teorii w praktyce.

Chorych na nowotwory pacjentów poddano terapii. Po około 3-miesięcznym okresie uzupełniania brakujących substancji odżywczych, nowotwory zaczęły cofać się stopniowo. Ciałka krwi z powrotem "nabrały koloru", a fosfatydy i lipoproteiny ponownie pojawiły się we krwi. Anemia i osłabienie pacjentów minęły. Pacjenci odczuli ulgę ze strony objawów nowotworowych, dysfunkcji wątroby i cukrzycy.

Dr Budwig rozpoczęła wtedy poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana juz na całym świecie PASTA (ang. "spread"), czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i twarożka. Musza one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniają sie uruchamiając korzystne procesy biochemiczne.

Białka twarożka są bogate w siarkę - bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny - jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek węglowodanów i tłuszczów. To ona decyduje o kształcie przestrzennym białek - za jej przyczyną kręcą się nam włosy.

Zmiksowanie oleju lnianego, który praktycznie aż w 95% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, powoduje, ze tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, umożliwiająca m. in. bardzo szybkie przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.

Zastosowanie diety Dr Budwig

Przez 10 lat Dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosując ja w leczeniu szpitalnym pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne. Na podstawie tej długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. arterioskleroza,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
6. otłuszczenie wątroby,
7. astma oskrzelowa,
8. problemy trawienne,
9. wrzody żołądka,
10. schorzenia prostaty,
11. artretyzm,
12. wszelkie problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
15. stwardnienie rozsiane,
16. reakcje autoimmunologiczne,
17. schorzenia woreczka żółciowego,
18. cukrzyca,
19. wady wzroku i słuchu,
oraz jako odzywka dla niemowląt i dzieci.

Mamy już 2004 rok. Dieta dr Budwig ponad 50 lat pomaga rzeszom chorych na całym świecie. Zainteresowanie nią ciągle rośnie, przede wszystkim dzięki odzewowi innych naukowców, którzy zainspirowani jej wynikami, poszli jej tropem. Dzieki temu coraz wiecej placówek medycznych włącza terapię dietą dr Budwig w trakcie hospitalizacji przewlekle chorych pacjentów.

Niech te 50 lat nigdy niezakwestionowej, a przeciwnie ciągle potwierdzanej przez coraz to nowe naukowe opracowania, praktyki dr Budwig będzie dla Państwa najlepszą rekomendacją jej skuteczności.

Nasze zaangażowanie w propagowanie tej metody leczenia wynika z przekonania, ze terapia ta, za kilka lat stanie sie prawdopodobnie jedną z oficjalnie uznanych. Nie chcemy jednak czekać. Naszym celem jest otwarcie drogi do wyleczenia wielu potrzebującym ludziom, a że na własne oczy mieliśmy okazje zobaczyć jak dieta dr Budwig jest skuteczna, z całego serca ją Państwu polecamy.

 

dieta dr Budwig - zasady dla zdrowych i chorych

Podstawowe zasady diety dr Budwig

Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieratyfikowany (nieoczyszczony)

Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodorowanych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów).

Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety wszelkie produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa.

Zasada generalna: spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny byc przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi ( np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie itd.).

Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci PASTY (jak ją przyrządzić?) i samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

Zasady bilansowania składników odżywczych w diecie profilaktycznej

Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze Omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

 

Nalezy spożywać:

·         Owoce - świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać.

·         Soki owocowe -świeże, przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin.

·         Warzywa - swieze, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów. Warzywa można mieszać.

·         Zboża - w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren - 3 do 4 filiżanek dziennie.

·         Ryby - świeze, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w Omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie.

·         Mięso i drób - tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach - okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie.

·         Płyny - pić 2 litry wody (oczyszczonej filtrami, albo butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej) dziennie.

Produkty zakazane

·         cukier oczyszczony, nawet brazowy, sztuczne słodziki. Nalezy zastąpić go miodem lub naturalnym sokiem z winogron.

·         wszelkie inne tłuszcze poza olejem lnianym na zimno tłoczonym, nieoczyszczonym.

Inne zalecenia

Bardzo korzystne jest codzienne uzupełniane diety produktami fermentacji mlekowej.

Bakterie jogurtowe między innymi produkują w naszym układzie pokarmowym witaminy z grupy B - nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych. Wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maslanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świezo zmielonego siemienia lnianego.

 

Korzystnie jest spozywać naturalnie słodkie produkty, jak: daktyle, figi, gruszki, jabłka, winogrona oraz miód.

 

Nalezy unikac syntetycznej witaminy A, ponieważ zawiera produkty oksydacji. Natomiast naturalna prowitamina A, czyli betakaroten wystepujący na przykład w marchewce jest bardzo pożądany w diecie.

 

Codziennie nalezy uzupełniac poziom witamin z grupy B, których bogatym źródłem jest m.in. maslanka, jogurt, czy drożdże spożywcze (zawsze nalezy je przed spozyciem zagotować!!!).

 

Osobom wycieńczonym chorobą, dr Budwig zaleca spędzanie jak największej ilości czasu na zewnątrz, w słońcu. Swoich pacjentów zawsze najpierw wyprowadza z sal szpitalnych, aby mogli w pełni korzystac z dobrodziejstw, jakimi natura obdarza nas dzięki światłu słonecznemu.

 

powrót do początku

dieta lecznicza dr Budwig dla osób przewlekle chorych

Skuteczność lecznicza diety dr Budwig w leczeniu chorób przewlekłych w tym uznanym za śmiertelne zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych dr Budwig, ze szczególnym uwzględnieniem zakazu spożywania produktów zabronionych ( w tym cukru i wszelkich tłuszczów poza olejem lnianym!).

DR BUDWIG ZABRANIAŁA SWOIM PACJENTOM NA DIECIE PODDAWANIA SIĘ CHEMIOTERAPII I RADIOTERAPII. [wyjaśnienie]

Cała terapia dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia, a konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres 5 lat od ustapienia objawów choroby. Muszą się Państwo liczyć z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania nie może być krótsza niz dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie (wyniki badań).


6 przykazań dietetycznych

1.      Spożycie cukru w jakiejkolwiek oczyszczonej postaci jest zabronione ( w tym biały i brązowy cukier, ciasta cukiernicze, słodzone sklepowe soki itp.)

2.      Spożycie innych tłuszczów poza olejem lnianym jest zabronione ( w tym tłuszcze zwierzęce, oleje roślinne, oleje sałatkowe, sklepowe majonezy, MARGARYNY (!!!), masło)

3.      Spożycie mięsa jest zabronione ( przede wszystkim ze względu na powszechnie używane w produkcji hormony, pestycydy, antybiotyki i konserwanty blokujace przemiany metaboliczne nawet oleju lnianego).

4.      Jeść należy wyłącznie świeże potrawy zrobione na bazie świezych składników, najlepiej ze sprawdzonych źródeł (sklepy ze zdrową żywnością).

5.      Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego soku owocowego.

6.      Jak najdłuzej w ciągu dnia należy przebywać na świeżym powietrzu, jesli to możliwe w słońcu.

Dzień pierwszy kuracji dietą dr Budwig

Pierwszego dnia terapii dietą dr Budwig pacjent nie powinien przyjmować zadnego pozywienia, poza ZJEDZENIEM 250 ml (1/4 l) ZMIELONEGO W MŁYNKU DO KAWY SIEMIENIA LNIANEGO z mieszanego z miodem oraz świeżymi sokami owocowymi (bez dodatku cukru!!!). Ilość tę nalezy zjeść w ciagu całego dnia rozkładając na kilka porcji (nalezy pamiętać, aby mielić siemię bezpośrednio przed spozyciem !). W przypadku osób w bardzo cięzkim stanie, wskazane jest zastąpienie soków owocowych szampanem (winem musujacym), który ze względu na swoja wysoką wartość energetyczną oraz przyswajalność stanowi natychmiastowo działające "lekarstwo" wzmacniające wyczerpanych chorobą pacjentów.

 

Dni następne

Przed sniadaniem - 7:00 rano
Każdego ranka na czczo zjeść 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z letnim jogurtem lub maślanką.

 

Śniadanie - 8:00 rano
Muesli z płatków śniadaniowych* z dodatkiem 2 łyżek stołowych oleju lnianego, miodu i świeżych sezonowych owoców i orzechów**. Do tego dodac 8 łyżek stołowych pasty (można ja zjeść zmieszana z muesli, albo oddzielnie). Przed posiłkiem można wypić herbatę czerwoną, zieloną lub czarną (bez sztucznych dodatków). Nie pić po jedzeniu przynajmniej przez pół godziny.
*ale nie tych wysoko przetworzonych, produkowanych z wykorzystaniem jednego z najbardziej szkodliwych olejów - palmowego i koniecznie bez dodatku cukru!!!
**za wyjątkiem orzeszków ziemnych niebezpiecznych ze względu na zawartość bardzo szkodliwych anatoksyn - promotorów guzów nowotworowych!!

 

Napój przedpołudniowy - 10:00 rano
Szklanka świeżego soku z marchewki, buraka, selera lub jabłka ( składniki mogą być zmieszane w dowolnych proporcjach, wskazane jest nie unikanie żadnego z nich).

 

Obiad - 12:00 ( ważne jest spożycie potraw w podanej kolejności, najlepiej z zachowaniem 10-minutowych przerw między nimi!)


Sałatka - surówka: zielona sałata, kapusta biała lub pekińska z dodatkami w zalezności od sezonu (marchewka, kalarepka, rzepa, rzodkiewka, kalafior, brokuły...) w sosie na bazie pasty ( można dodać do pasty musztardy, octu jabłkowego, miodu, czosnku, szczypiorku, pietruszki czy chrzanu).
Gorący posiłek - warzywa i ziemniaki gotowane na parze albo ziarna (brązowy ryż, kasza gryczana albo jaglana), również z dodatkiem pasty lub zrobionego na jej bazie sosu, np. majonezowego (ale bez dodatku majonezu sklepowego!!!!). Bardzo korzystne jest doprawić potrawę ziołami, szczególnie kminkiem, szczypiorkiem czy pietruszką.

Deser - świeże owoce ( inne niz spozyte przy śniadaniu ) z dodatkiem pasty, tym razem przyrządzonej jako sos owocowy bez miodu z sokiem z cytryny, wanilia i jagodami.

 

Napój popołudniowy - 16:00 po południu
Mała lampka wina (bez konserwantów) lub lepiej szampana albo szklanka świezego soku owocowego wzbogaconego 1-2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego i miodu.

Kolacja - 18:00 wieczorem
Ciepły posiłek na bazie kaszy lub płatków gryczanych, owsianych albo sojowych najlepiej w zupie jarzynowej albo w postaci placka z sosem ziołowym, oczywiście na bazie pasty.

CODZIENNIE PACJENT POWINIEN WYCHODZIĆ NA SPACERY, A JEŚLI JEGO STAN NA TO NIE POZWALA, POWINIEN BYĆ "WERANDOWANY" NA SŁOŃCU .

 

powrót do początku

 

Środki ratunkowe przy bardzo ciężkich stanach pacjenta.

1) okłady z prześcieradeł nasączonych olejem lnianym

 

2) werandowanie chorej osoby na słońcu (to jeden z istotnych elementów
terapii dr Budwig)

 

3) lewatywy odżywcze z pasty (olej lniany + twarożek)

 

4) sok z buraków, marchewki, selera w stosunku 3:1:1 ( wlewany chorej osobie do ust po łyżeczce, a także w lewatywie) na przemian z szampanem

 

5) transfer factor plus i transfer factor rozpuszczany w łyżeczce płynu i wlewany do ust, ze względu na małą wydajność organów wydalniczych w obecnym stanie, narazie 3 x dz. po 1 kapsułce Transfer Factor Plus, zwiększając co 2-3 dni dawke o kolejne 3 kapsułki,

 

6) jeśli pacjent nie może pić, konieczna jest kroplówka nawadniająca organizm (ale nie odżywiająca)

 

7) lewatywy oczyszczające, np. z kawy wg dra Gersona www.gerson.org

 

powrót do początku

 

dieta dr Budwig a chemioterapia i radioterapia

Przy chemioterapii, tylko cześć leku jest "wprowadzana" do akcji, pozostałą część organizm stara się za wszelką cenę unieszkodliwić (bo chemioterapeutyk jest "trucizną" i uszkadza komórki organizmu, nie tylko te chore, ale i te zdrowe). To unieszkodliwienie polega na tym, że organizm odkłada część chemioterapeutyku w postaci złogów w tkankach.
Wszelkie oczyszczanie w trakcie chemioterapii, np. vilcacorą może znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to z kolei może sie okazać zbyt wielkim obciażeniem dla pacjenta. Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Dr Budwig, podobnie jak i inni lekarze stosujacy metody alternatywne w leczeniu raka (np. prof. Anatol Rybczyński, dr Max Gerson itd.) zabraniała jakiejkolwiek chemio- i radioterapii swoim pacjentom. Chemio- i radioterapia w drastyczny sposób obniżają odporność organizmu. Są kancerogenne.

 

powrót do początku

przepis na pastę

Pastę dla jednej chorej przewlekle osoby wykonuje sie miksując przez 5 minut :
- 6-8 łyżek stołowych oleju lnianego
- 12,5 dkg (pół standardowej 25 dkg-mowej kostki) chudy biały twarożek
- mały kubek jogurtu naturalnego (0% tłuszczu, nieowocowego )lub maślanki, albo kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji
Do miksowania zawsze dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę miodu (naturalnego, nie podgrzewanego).

 

Osoby przewlekle chore powinny zjeść także CODZIENNE ok. 3-6 łyżek siemienia lnianego, zmielonego zawsze "na świeżo" w młynku do kawy. Można je dodać do pasty.

 

Gotowa PASTA powinna mieć konsystencję kremu mleczno-jajecznego (powinna być raczej płynna). Nie jest tłusta ( myjąc mikser nie zauważamy żadnych tłustych plam).

 

Zwykle po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zacząć zmniejszać dawkę oleju lnianego.

 

Porcja dzienna pasty dla jednej zdrowej osoby powinna być wykonana z 12,5 dkg serka, 2 łyżek oleju lnianego.

 

"Jak przyrządzić pastę?" QUICKTIME 1,77 Mb (chwilowo wersja z napisami angielskimi)


Po przyrządzeniu pastę nalezy przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ostro, słodko, ziołowo. Dr Budwig szczególnie zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem. Smakoszom oleju nie zaszkodzi dodanie do takiej śniadaniowej bomby jednej łyżki oleju ekstra.

 

Gotowa PASTA powinna mieć konsystencję kremu mleczno-jajecznego (powinna być raczej płynna). Nie jest tłusta ( myjąc mikser nie zauważamy żadnych tłustych plam).

PROSZĘ UWAŻAĆ NA MIKSER, TO MUSI BYĆ MIKSER Z NACZYNIEM I NOŻYKAMI TNĄCYMI W ŚRODKU, A NIE NP. UBIJAK DO PIANY CZY MIESZACZ DO CIASTA! NIE KAŻDY MIKSER MOŻE PRACOWAĆ 5 MINUT!. NAJLEPSZE SĄ STARE POLSKIE MIKSERY!

Olej można zastąpić siemieniem lnianym, przy zachowaniu proporcji 3 łyżki siemienia lnianego za 1 łyżkę stołową oleju. W przypadku osób przewlekle chorych nie nalezy zastępować wszystkich zalecanych łyzek oleju mielonym siemieniem.

 

PASTĘ przyprawiać dopiero po zmieszaniu podstawowych składników.
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin