Składniki
Ciasto:
• 3 jaja
• 10 łyżek mąki
• 8 łyżek cukru
• 10 łyżek mleka
• 15 dag margaryny
• 25 dag dżemu
• 3 łyżki kakao
• 2 płaskie łyżeczki sody
• przyprawa do pierników
• dowolne bakalie
Krem:
• 1 puszka mleka skondensowanego ugotowanego
• 1 śnieżka
• ok. 1 szklanka mleka
• 3 łyżeczki żelatyny
• do dekoracji:
• dowolna polewa czekoladowa
Etapy przygotowania
1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać mąkę, mleko, margarynę, sodę i kakao. Na końcu dodać dżem i ubitą pianę. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy i piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 placki.
2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubić śnieżkę z mlekiem. Mleko skondensowane przełożyć do miski i zmiksować razem z przygotowaną śnieżką. Pod koniec ubijania połączyć z ciepłą żelatyną. Szybko przałożyć placki.
3. Piernik udekorować dowolną polewą czekoladową.
pitenwis21