Piernik z dżemem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Ciasto:

 

•  3 jaja

 

•  10 łyżek mąki

 

•  8 łyżek cukru

 

•  10 łyżek mleka

 

•  15 dag margaryny

 

•  25 dag dżemu

 

•  3 łyżki kakao

 

•  2 płaskie łyżeczki sody

 

•  przyprawa do pierników

 

•  dowolne bakalie

 

Krem:

 

•  1 puszka mleka skondensowanego ugotowanego

 

•  1 śnieżka

 

•  ok. 1 szklanka mleka

 

•  3 łyżeczki żelatyny

 

•  do dekoracji:

 

•  dowolna polewa czekoladowa

 

Etapy przygotowania

 

1.  Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać mąkę, mleko, margarynę, sodę i kakao. Na końcu dodać dżem i ubitą pianę. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy i piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 placki.

   

2.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubić śnieżkę z mlekiem. Mleko skondensowane przełożyć do miski i zmiksować razem z przygotowaną śnieżką. Pod koniec ubijania połączyć z ciepłą żelatyną. Szybko przałożyć placki.

   

3.  Piernik udekorować dowolną polewą czekoladową. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin