Piernik świąteczny na miodzie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

0.5 kg mąki,

25 dkg masła,

1.5 szkl. cukru,

0.5 szkl. miodu pszczelego (lub płynnego miodu sztucznego - z miodem pszczelim piernik jest o wiele lepszy),

3 jajka,

1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon,

imbir goździki,

pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej,

1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej,

1 szkl. mleka,

odrobina mąki kartoflanej,

tłuszcz do formy.

 

Po 5 dkg posiekanych migdałów,

orzechów,

rodzynków,

fig.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się).

 

Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem.

 

Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin