Pizza domowa .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

CIASTO:

40dag mąki,

szklanka mleka,

2dag drożdży,

3 łyżki oleju,

szczypta soli i cukru.

SOS:

słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 180g),

pół kostki rosołowej,

zioła prowansalskie,

czosnek (wg upodobań).

FARSZ:

60 dag pieczarek,

duża czerwona papryka,

3 duże cebule,

kilka pokrojonych na kawałki plasterków szynki

+ ser żółty

 

Wykonanie:

 

CIASTO: do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, olej, sól i cukier i rozrabiamy to wszystko podgrzanym mlekiem (gdyby się za mocno kleiło można dodać jeszcze mąki), z wyrobionego ciasta formujemy kulę i odtawiamy do wyrośnięcia.

 

SOS: rozpuszczamy kostkę rosołową według przepisu na opakowaniu, do niedużego garnuszka wkładamy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie (wg uznania, ja daję dosyć dużo), przeciśnięty przez praskę czosnek - do tego wszystkiego wlewamy rozpuszczoną kostkę i podgrzewamy mieszając do połączenia składników.

 

FARSZ: na patelni podsmażam najpierw paprykę (kostka), potem dodaję cebulę a następnie pokrojone pieczarki i smażę aż z pieczarek odparuje cała woda - oczywiście należy to wszystko porządnie posolić i popieprzyć.

 

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy ciasto, które obficie smarujemy sosem pomidorowym, następnie rozkładamy podsmarzony farsz i ewentualnie kawałki szynki, wszystko posypujemy startym żołtym serem - wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 200 stopni i pieczemy około 22-25 minut (to zależy od jakości piekarnika).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin