Składniki:
400 g grubego makaronu,
300 g gotowego groszku,
200 g szynki,
cebula,
2 żółtka,
6 jajek,
400 g śmietany kremówki,
250 g mleka,
olej,
150 g masła,
100 g sera żółtego,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować, cebulę posiekać, zeszklić na patelni, dodać groszek i chwilę razem posmażyć, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski, wymieszać z makaronem i groszkiem, ułożyć w natłuszczonej formie. Jajka wymieszać z połową sera, śmietaną i mlekiem- przyprawić i polać zapiekankę. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i piec około 40 - 45 min. w 180 st. C. Posypać resztą sera i zapiekać aż ser się rozpuści.
pitenwis21