Zapiekanka z szynką i makaronem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

400 g grubego makaronu,

 

300 g gotowego groszku,

 

200 g szynki,

 

cebula,

 

2 żółtka,

 

6 jajek,

 

400 g śmietany kremówki,

 

250 g mleka,

 

olej,

 

150 g masła,

 

100 g sera żółtego,

 

sok z cytryny,

 

sól,

 

pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

      

Makaron ugotować, cebulę posiekać, zeszklić na patelni, dodać groszek i chwilę razem posmażyć, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski, wymieszać z makaronem i groszkiem, ułożyć w natłuszczonej formie. Jajka wymieszać z połową sera, śmietaną i mlekiem- przyprawić i polać zapiekankę. Na wierzchu ułożyć kawałki masła i piec około 40 - 45 min. w 180 st. C. Posypać resztą sera i zapiekać aż ser się rozpuści.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin