1. Smaki:
a) Bianco (białe) - Łatwo dostępne i aromatyczne, w smaku gładkie i słodkie. Powstaje na bazie szlachetnej mieszanki włoskiego wytrawnego wina, z niewielką ilością słodkości rafinady oraz jest doprawiany ziołami i wanilią.
b) Rosso (czerwone) – Autentyczny wermut, naturalny, elegancki, orzeźwiający. Unikalna woń , bogata ziołowa nuta oraz charakterystyczna ciemna barwa. Podawanie : na kawałkach lodu (jako aperitif) lub zmieszane z sokami owocowymi i wodą gazową.
c) Rosato (różowe) - Jest to jedyne MARTINI® wykorzystujące czerwone i białe wino jako podstawę - ma silny i pikantny aromat
d) Extra Dry (zielone) - delikatne i bardzo chłodne, wytrawne. Odznaczające się bladym zabarwieniem oraz świeżym i owocowym aromatem .
2. Pochodzi z Włoch
3. Początki sięgają 1840 r.
Koktajl alkoholowy, pochodzenia kubańskiego na bazie białego rumu o orzeźwiającym, słodko-kwaśno-miętowym smaku. Podstawowymi składnikami są:
· biały rum (np. Bacardi)
· cukier biały lub brązowy cukier trzcinowy
· limonki
· mięta
· woda gazowana
· kruszony lód.
PRZEPIS:
Limonkę pokroić na 8 części. 3-4 części wrzucić do szklanki. Dodać garść liści mięty (7-8 dużych) i ugnieść wszystko razem, aż poczujemy aromat mięty. Cukier lub syrop cukrowy dosypać po ugniataniu - rozpuści się w trakcie mieszania (inaczej wciągnie aromat limonki). Szklankę dopełnić kruszonym lodem. Wlać 40 ml rumu, polecany biały, dopełnić wodą mocno gazowaną (unikać mineralnej o wyraźnym aromacie) i solidnie zamieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Dekorujemy gałązką mięty i cząstką limonki.
alkohole mocne
Wódka meksykańska, produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy, (Agave tequilana). Należy podkreślić, że tylko destylowany sok, a nie żadną inną część agawy niebieskiej można nazwać tequilą.
Do leżakowania używa się używanych dębowych beczek (po burbonie, sherry, whisky, koniaku), a czasem nowych, które dają ostrzejszy smak.
Rodzaje tequili:
· oro ("gold tequila") – nie jest poddawana procesowi starzenia – "joven y abogado" (młoda i postarzana), w celu uzyskania aromatu i złocistego koloru dodawany jest karmel, fruktoza, gliceryna oraz aromaty drewna
· blanco ("silver tequila") – jest butelkowana bezpośrednio po destylacji lub pozostaje krótko w kadziach ze stali nierdzewnej
· reposado – leżakuje w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej niż 9 mies.
· añejo – leżakuje od 2 do 3 lat w beczkach dębowych przez co uzyskuje charakterystyczną barwę (od żółtej do brunatnej), smak i aromat
· Muy añejo – Leżakuje od 4 lat do 5 lat w beczkach dębowych
Sposób picia:
W Polsce rozpowszechnione jest picie tequili w kieliszkach (shotach) razem z:
· Blanco ("silver tequila") – solą oraz cytryną (bądź limonką),
· Oro ("gold tequila") – cynamonem oraz pomarańczą (lub tak samo jak Blanco).
Pijący najpierw zlizuje sól/cynamon z wierzchu dłoni, następnie wypija zawartość kieliszka i zagryza cytryną/pomarańczą/limonką.
W przypadku tequli leżakującej, spożywa się ją samą, sącząc ze specjalnego kieliszka
Destylat przefermentowanego soku z trzciny cukrowej (nie melasy), do którego dozwolony jest dodatek cukru w ilości nie większej niż 6g/l . Jest to narodowa wódka Brazylii, która zajmuje równorzędne miejsce na tronie wraz z sambą i piłką nożną.
Zawartość alkoholu na poziomie 38 lub 48%
Złocisty kolor
Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziej wytrawna i cierpka w smaku.
Producenci: np. 51, Canario i Pitu.
Ciężki napój alkoholowy zbliżony do brandy lub bimbru, otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców. Popularna w rejonie Bałkanów. Zawartość alkoholu wynosi 40% do 50%, ale domowej produkcji zwykle jest mocniejsza, przeciętnie 50 do 60%. Prepečenica to podwójnie destylowana rakija, z zawartością alkoholu czasami przekraczającą 60%
Grecka wódka o zawartości alkoholu do 48% o smaku anyżowym. Podawana zazwyczaj z wodą (w dodatkowej szklance) po rozcieńczeniu wodą zmienia kolor na mleczny.
likiery
Likiery to napoje spirytusowe otrzymywane przez aromatyzowanie spirytusu. Mogą być produkowane również na drodze aromatyzowania jednego lub kilku rodzajów innych alkoholi i zawierać dodatkowe składniki takie jak śmietana, mleko, owoce lub wino.
Alkohol musi spełniać dwa warunki, aby zakwalifikować go do grona likierów:
· - minimalna zawartość cukru (zależnie od rodzaju likieru jest to 70g, 80g lub 100g)
· - minimalna objętościową zawartość alkoholu (ABV) wynosząca 15%
Benedictine zwana w Polsce benedyktynką to francuski, klasztorny likier korzenny, którego recepturę opracował Dom Bernardo Vincelli w 1510 roku w Normandii. Pierwotnie likier miał być lekiem na malarię.
Receptura Benedictine jest jednym z najbardziej strzeżonych sekretów Francji i znają ją tylko 3 osoby za jednym razem. W skład likieru wchodzi 27 ziół i roślin takich jak: melisa, hyzop, dzięgiel, tymianek, cynamon, mirra, gałka muszkatołowa, jałowiec, aloes i inne. Likier leżakuje w dębowych beczkach i jest kupażem różnych destylatów.
Likier podaje się w koniakówkach bez dodatków lub w licznych drinkach. Jednym z najpopularniejszych drinków z Benedictine jest Orient Express:
· 0,5 Benedictine
· 0,5 koniak
· 1sok pomarańczowy
Wymieszać w szklanicy barmańskiej na lodzie. Przesączyć przez sitko. Podawać w kieliszku koktajlowym.
Sambuca jest słodkim likierem anyżowym o 40% zawartości alkoholu. Jest produkowana z anyżu gwiaździstego Trunek ten można podawać bez dodatków, rozcieńczony w drinkach lub słodkich czy smakowych włoskich kawach. Najbardziej popularne marki likieru Sambuca to Sambuca Molinari i Sambuca Romana. Jest serwowana jako digestif wspomagający trawienie lub z dodatkiem wody jako long drink. Sambuca zamówiona w restauracji zostanie podana z 3 ziarnami kawy oznaczającymi zdrowie, szczęście i dobrobyt. Takie podawanie nazywane jest Sambuca con la mosca - Sambuca z muchą.
Typowo irlandzki likier na bazie whiskey. Nowatorstwo likieru Baileys polega na procesie łączenia śmietanki z whiskey. Wykorzystuje się w nim modyfikowany olej roślinny, który pozwala na stworzenie emulsji i zapobiega rozwarstwianiu się whisky ze śmietanką. To jedyny likier na bazie mleka, który można przechowywać przez dwa lata od momentu produkcji.
Podawać bez dodatków, na lodzie lub z kawą.
Rodzaje:
· Baileys The Original,
· Baileys Mint Chocolate,
· Baileys Creme Caramel
Drink, który zamienia likier Baileys w ciało stałe
Śmietanka w likierze Baileys zawiera białko-kazeinę. W obecności słabych kwasów, kazeina ulega koagulacji, a powstała mieszanina nabiera zestalonej konsystencji zsiadłego mleka. Czasami likier pije się w sposób który umożliwia zasmakowanie tego zjawiska. Najpierw łyk soku cytryny trzymany jest w policzku a następnie mieszany w ustach z łykiem likieru.
Anyżowy likier pochodzący z południa Francji. Popularność tego trunku jest tak duża, że wielu nazywa go mlekiem Prowansji. Najważniejszym składnikiem roślinnym trunku, grającym pierwsze skrzypce w profilu smakowym, jest anyż gwiazdkowy zawierający anetol. Inne dodatki to lukrecja, przyprawy (cynamon, pieprz) oraz zioła, których wybór uzależniony jest od producenta.
Serwuje się go z dodatkiem wody mineralnej. Uznana przez ekspertów proporcja wody do trunku to 5-7:1. Dopuszcza się również dodanie 1-2 kostek lodu. Powinno się jednak pamiętać o umieszczeniu lodu w szklance z alkoholem dopiero po dodaniu wody, aby zapobiec krystalizacji anetolu, która skutkuje w wytrącaniu się nieprzyjemnego oleistego osadu na powierzchni wysokoprocentowego napoju. Ciekawym efektem dodania wody do Pastis jest zmiana zabarwienia cieczy z przejrzyście bursztynowej na mleczno-żółtą. Proces szerzej opisany jest jako efekt Ouzo w artykule dotyczącym tego trunku i dotyczy większości trunków zawierających anetol pochodzący z anyżu.
Irlandzki likier w surrealistycznej butelce zainspirowany Irish Coffe. Na butelkę likieru Sheridan's składają się tak naprawdę dwie butelki połączone ze sobą. Jedna z butelek zawiera czarny likier czekoladowo-kawowy, a druga kremowy likier waniliowy.
Najlepiej podawać go z 3 kostkami lodu. Z tyłu butelki znajduje się instrukcja w jaki sposób należy go nalewać, tak aby stworzył dwie oddzielne warstwy.
Sheridan's smakuje podobnie do Baileysa, wyróżnia go jednak mocny, gorzki, kawowy posmak.
Malibu to likier pochodzący z Barbados produkowany na bazie rumu z dodatkiem mleka kokosowego i limonki. Malibu najczęściej podaje się z mlekiem i lodem, rzadziej miesza się je z napojami gazowanymi i sokami owocowymi. Obecnie obok najpopularniejszej wersji kokosowej występuje także kilka innych takich jak mango, ananas czy banan. Malibu jest składnikiem wielu drinków. Najsławniejszym z nich jest oczywiści Pinacolada!
Jest to krem, którego receptura zawiera kurze jaja, cukier lub miód i aromat waniliowy. Likiery tego typu wywodzą się z Holandii i Belgii. Likier produkuje się na bazie winiaku (dla nadania aromatu) i spirytusu.
Właścicielem oryginalnego patentu na likier jest firma BOLS a receptura jest objęta tajemnicą.
W Polsce produkowany jest likier o nazwie Adwokat, który jest odwzorowaniem wersji holenderskiej. Nasze babcie doskonale znają przepisy na ajerkoniak, czyli odpowiednik advokata domowej roboty. Pomimo iż nazwa sugeruje koniak, do jego produkcji wykorzystuje się wódkę lub spirytus. Dobrze przygotowany może dorównać jakością wersjom komercyjnym.
Tradycyjna metoda serwowania gęstego kremu zaleca użycie szerokiej szklanki i udekorowanie bitą śmietaną i kakaem. W Polsce adwokat najczęściej spotykany jest w pączkach jako nadzienie. Oprócz tego doskonale nadaje się do kawy i lodów waniliowych. Istnieją też drinki zawierające ten likier. Najsławniejszy z nich to Bombardino: advocat, whisky i czarna kawa.
Bols, Verpoorten, Warners, Warninks, De Kuyper.
Charakterystyczną cechą tradycyjnego Advocata jest jego gęstość - konsystencja przypomina masło lub margarynę. Oryginalny Advocat „niechętnie” wylewa się z butelki, a wiejskie wersje domowej roboty po prostu trzeba wybierać łyżeczką .
Francuski likier o smaku owoców egzotycznych. Zawartość alkoholu to 17%...
barpyr