GWC 2(1).pdf

(55 KB) Pobierz
Magazyn Instalatora 2(90) 2006r
miesi´cznik informacyjno - techniczny
nr 2 (90), luty 2006
drobnoustrojów w powietrzu
opuszczajàcym gruntowy wymien-
nik ciep∏a i wchodzàcym do po-
mieszczenia oraz w osadach (depo-
zytach) czàsteczkowych w z∏o˝u
kamiennym/˝wirowym. Istotà tego
badania jest oznaczenie ca∏kowitej
iloÊci bakterii i grzybów, tj. zarówno
˝ywych (rosnàcych w warunkach la-
boratoryjnych), jak i martwych, co
jest bardzo istotne, gdy˝ ˝ywe bak-
terie i grzyby stanowià zaledwie ok.
10% ca∏kowitej masy drobnoustro-
jów w powietrzu. Z tego wzgl´du
precyzja pomiaru mikroorganizmów
w pomieszczeniach zamkni´tych
jest szczególnie istotna i pe∏niejsza,
gdy obejmuje ca∏kowità biomas´
bakterii, grzybów pleÊniowych, ich
zarodników oraz fragmenty Êcian
komórkowych, zawierajàce aktyw-
ne biologicznie makroczàsteczki
pochodzenia bakteryjnego, w tym
endotoksyny bakteryjne.
PodejÊciem umo˝liwiajàcym spe∏-
nienie tych wymagaƒ jest analitycz-
ne oznaczanie chemicznych marke-
rów mikroorganizmów - unikato-
wych substancji niewyst´pujàcych
nigdzie indziej w przyrodzie. Pozwa-
la to na badanie drobnoustrojów w
powietrzu wewnàtrz pomieszczeƒ, z
uwzgl´dnieniem komórek ˝ywych,
martwych oraz ich szczàtków.
ZawartoÊç markera grzybów i ich
zarodników - ergosterolu - w osa-
dzie na z∏o˝u kamiennym ˝wiro-
wym obni˝y∏a si´ z poczàtkowej
wartoÊci 10,8 pg/mg zarejestrowa-
nej przy wlocie GWC do 0,3
pg/1mg przy wylocie do budynku, a
wi´c ponad 30-krotnie. Podobnie
zachowa∏y si´ markery bakterii
Gram-ujemnych i endotoksyn: z
0,147 nmol/mg przy czerpni jego
zawartoÊç w osadzie zmniejszy∏a si´
do 0,010 nmol/mg, a wi´c niemal
15-krotnie, przy wylocie powietrza
do budynku.
Wnioski
nie badania GWC dotyczàce mo˝li-
woÊci rozwoju drobnoustrojów
(grzybów i bakterii) w z∏o˝u i po-
wietrzu przechodzàcym przez
GWC. We wszystkich badaniach
stwierdzono nik∏e iloÊci mikroorga-
nizmów w powietrzu wychodzàcym
z GWC do pomieszczenia. Co wi´-
cej, zarówno iloÊci wyhodowanych
˝ywych bakterii i grzybów, jak te˝
chemicznych markerów tych mi-
kroorganizmów wykrytych metodà
analitycznà by∏y znacznie ni˝sze
ni˝ w powietrzu/z∏o˝u na wlocie
(czerpni) do GWC. PoÊwiadcza to
lepszà mikrobiologicznie jakoÊç po-
wietrza po przejÊciu przez GWC
wzgl´dem powietrza zewn´trzne-
go, a wi´c filtrujàce w∏aÊciwoÊci
urzàdzenia i zatrzymywanie drob-
noustrojów. Nie stwierdzono
wzmo˝onego wzrostu bakterii ani
grzybów na powierzchni z∏o˝a
GWC.
Bogumi∏a Szponar
Marta Iwanicka
Przedstawione wyniki pozostajà
w zgodnoÊci i uzupe∏niajà poprzed-
94848469.001.png 94848469.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin