SERNIK.pdf

(14 KB) Pobierz
SERNIK
SERNIK (średnia blacha)
CIASTO
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ masła (np. roślinnego)
1 jajko + 1 żółtko
masło do formy
z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i
włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
MASA SEROWA
1 kg sera twarogowego (ser w wiaderkach na sernik)
7 jajek
1 szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy
1 masła
rodzynki (rodzynki wypłukać)
oddzielić białko od żółtek
masła utrzeć z cukrem z żółtkami i aromatem na puch ,
dodawać ser , utrzeć
białka ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać bardzo
delikatnie z serem i rodzynkami
ciasto można rozwałkować lub zetrzeć na tarce (grube oczka)
jedną część ciasta rozłożyć do wysmarowanej masłem blachy,
wyłożyć masę serową i przykryć drugą częścią ciasta
piekarnik rozgrzany do 180*C piec około 70 min po
upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na co najmniej
30 min
Zgłoś jeśli naruszono regulamin