Giełda z higieny
1. Poziom cholesterolu w surowicy najbardziej wzrasta przy wysokim spożyciu:
a) cukru
b) masła
c) fasoli
d) oleju rzepakowego
2. Do chorób powstających wskutek wadliwego żywienia zaliczamy:
a) próchnice zębów
b) stłuszczenie wątroby
c) otyłość
d) wyżej wymienione
3. Otręby pszenne są szczególnie dobrym źródłem:
a) witamin
b) składników mineralnych
c) błonnika pokarmowego
d) białka
4. Wskaż grupę produktów, w których błonnik występuje w największej ilości:
a) razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, groch
b) białe pieczywo, jabłka, pomidory
c) herbatniki, ogórki, chuda wołowina
d) mięso wieprzowe, owoce cytrusowe, sery
5. Uważa się, że wzorcowym białkiem jest białko:
a) roślin strączkowych
b) chudej cielęciny
c) całego jaja
d) mleka
6. Najwięcej niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) jest się w:
a) oleju sojowym i słonecznikowym →k.s.
b) oleju rzepakowym i oleju z oliwek ???
c) smalcu i słoninie
d) maśle i margarynie mlecznej
7. Do bodźców pokarmowych zwiększających w największym stopniu czynność żołądka, należą:
a) mleko, ser
b) alkohol, ostre przyprawy, kofeina, wyroby mięsne
c) kasza manna, gotowana ryba
d) twaróg, cielęcina gotowana, ziemniaki
8. Co podwyższa przyswajanie wapnia?:
a) obecność magnezu
b) stosunek Ca:P 1:1
c) stosunek Ca:P 1:3
d) wysoka zawartość błonnika
9. Spożywanie masła i marchwi zapobiega:
a) próchnicy zębów
b) zwałowi i miażdżycy
c) niedoborom witaminy A
d) niedoborom witaminy C
10. Noworodek powinien być karmiony?:
a) co 2 godz
b) co 3 godz
c) co 4 gzodz
d) kiedy manifestuje głód
11. Co w racji pokarmowej zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego?
a) obecność witaminy C
b) polifenole w herbacie
c) obecność witaminy A
d) otręby
12. Wskaż zestaw produktów zawierających najlepsze źródła witaminy C:
a) ziemniaki, cebula, groch
b) kapusta, porzeczki, truskawki
c) pomidory, ogórki, sałata
d) selery, pory
13. Przy stosowaniu diety ubogoenergetycznej najwcześniej wyczerpują się zasoby ustrojowe?:
a) tłuszczu
b) glikogenu
c) białek
d) witaminy A
14. Wskaż prawidłowy odsetek energii pochodzący z podstawowych składników pokarmowych w dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka:
a) 20% białka, 40% węglowodanów, 40% tłuszczu
b) 10% białka, 40% węglowodanów, 50% tłuszczu
c) 12 % białka, 58% węglowodanów, 30% tłuszczu ???
d) 40% białka, 9% węglowodanów, 51% tłuszczu
15. Która z wymienionych witamin posiada właściwości antyoksydacyjne?
a) tiamina – B1
b) kwas askorbinowy
c) pirydoksal – B6
d) kwas pantotenowy
16. Do produktów bezglutenowych należą:
a) pieczywo żytnie
b) mąka pszenna
c) płatki kukurydziane
d) płatki owsiane
17. Białko występuje w dużych ilościach w:
a) daktylach, bananach
b) grochu, fasoli, soi
c) cykorii, ogórkach, pomidorach
d) cytrynach, winogronach, arbuzach
18. Utleniacze to zanieczyszczenia wtórne powietrza atmosferycznego powstającego w drodze reakcji fotochemicznych podstawowych zanieczyszczeń. Zalicza się do nich:
a) ołów
b) azot
c) tlenek węgla
d) chlor
19. Z dotychczasowych badań wiadomo, że z czterech możliwych sposobów oddziaływania substancji toksycznych obecnych w powietrzu atmosferycznym najczęstszym jest działanie:
a) niezależne
b) sumujące się
c) antagonistyczne
d) synergistyczne
20. Największe zagrożenie dla człowieka stanowią wziewne pyły o średnicy:
a) poniżej 5 mm
b) 10 – 20 mm
c) powyżej 20 mm
d) powyżej 50 mm
21. Działaniem alergizującym odznaczają się pyły:
a) wełny i bawełny
b) sierści zwierząt
c) drzewa
d) wszystkie wyżej wymienione
22. Przyczyną wysokiego wskaźnika śmiertelności w Polsce upatruje się między innymi w zanieczyszczeniu środowiska. Wskaźnik ten dla Polski wynosi?
a) 6
b) 10
c) 16 ???
d) 22
23. Degradacja gleby jest wynikiem:
a) stosowania nadmiernej ilości nawozów sztucznych
b) stosowania nadmiernej ilości środków ochrony roślin
c) zatruwania gleb substancjami toksycznymi z przemysłu i transportu
24. Wśród zanieczyszczeń chemicznych gleby, niebezpieczne dla człowieka są:
a) węglowodory
b) chlorki
c) związki metali ciężkich
d) związki żelaza i miedzi
25. Pokwitaniowy skok w przyroście wysokości wynosi przeciętnie:
a) 1 – 3 cm
b) 4 – 6 cm
c) 7 – 10 cm
d) 11 – 15 cm
26. Akceleracja to zjawisko:
a) zaburzenia rozwoju
b) nieharmonijnego rozwoju
c) przyspieszonego rozwoju
d) opóźnionego rozwoju
27. Jakie niedobory groziłyby człowiekowi przy wyłącznym żywieniu mlekiem?
a) niedobory żelaza i witaminy C
b) niedobory witaminy B2 i wapnia
c) niedobory lizyny i magnezu
d) żadne, gdyż mleko jest bardzo dobrym źródłem wszystkich składników odżywczych
28. Poradnictwem czynnym lekarskim objęte są następujące grupy ludności:
a) dzieci i młodzież
b) kobiety ciężarne i w okresie laktacji
c) żadna z wyżej wymienionych
d) grup tych jest więcej
29. Badania bilansowe wykonywane są u dzieci w wieku:
a) 1, 3, 5, 7, 9, 11, 15
b) 0, 2, 4, 6, 10, 14, 18
c) 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6
d) 0, 4, 6, 10, 12, 14, 16
30. Najsilniej determinują rozwój fizyczny człowieka czynniki:
a) środowiskowe
b) genetyczne
c) paragenetyczne matczyne
d) własna aktywność fizyczna
31. Z jakiego języka pochodzi nazw przedmiotu higiena:
a) greckiego
b) łacińskiego
c) arabskiego
d) angielskiego
32. Które z podanych jednostek chorobowych przy obecnym stanie nauki i techniki medycznej nie potrafimy wyeliminować przez prowadzenie szczepień ochronnych:
a) ...
kationowa