gieT-da z higieny.doc

(134 KB) Pobierz
Giełda z higieny

Giełda z higieny

 

1.     Poziom cholesterolu w surowicy najbardziej wzrasta przy wysokim spożyciu:

a)     cukru

b)     masła

c)     fasoli

d)     oleju rzepakowego

 

2.     Do chorób powstających wskutek wadliwego żywienia zaliczamy:

a)     próchnice zębów

b)     stłuszczenie wątroby

c)     otyłość

d)     wyżej wymienione

 

3.     Otręby pszenne są szczególnie dobrym źródłem:

a)     witamin

b)     składników mineralnych

c)     błonnika pokarmowego

d)     białka

 

4.     Wskaż grupę produktów, w których błonnik występuje w największej ilości:

a)     razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, groch

b)     białe pieczywo, jabłka, pomidory

c)     herbatniki, ogórki, chuda wołowina

d)     mięso wieprzowe, owoce cytrusowe, sery

 

5.     Uważa się, że wzorcowym białkiem jest białko:

a)     roślin strączkowych

b)     chudej cielęciny

c)     całego jaja

d)     mleka

 

6.     Najwięcej niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) jest się w:

a)     oleju sojowym i słonecznikowym →k.s.

b)     oleju rzepakowym i oleju z oliwek                            ???

c)     smalcu i słoninie

d)     maśle i margarynie mlecznej

 

7.     Do bodźców pokarmowych zwiększających w największym stopniu czynność żołądka, należą:

a)     mleko, ser

b)     alkohol, ostre przyprawy, kofeina, wyroby mięsne

c)     kasza manna, gotowana ryba

d)     twaróg, cielęcina gotowana, ziemniaki

 

8.     Co podwyższa przyswajanie wapnia?:

a)     obecność magnezu

b)     stosunek Ca:P 1:1

c)     stosunek Ca:P 1:3

d)     wysoka zawartość błonnika

 

9.     Spożywanie masła i marchwi zapobiega:

a)     próchnicy zębów

b)     zwałowi i miażdżycy

c)     niedoborom witaminy A

d)     niedoborom witaminy C

10. Noworodek powinien być karmiony?:

a)     co 2 godz

b)     co 3 godz

c)     co 4 gzodz

d)     kiedy manifestuje głód

 

11. Co w racji pokarmowej zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego?

a)     obecność witaminy C

b)     polifenole w herbacie

c)     obecność witaminy A

d)     otręby

 

12. Wskaż zestaw produktów zawierających najlepsze źródła witaminy C:

a)     ziemniaki, cebula, groch

b)     kapusta, porzeczki, truskawki

c)     pomidory, ogórki, sałata

d)     selery, pory

 

13. Przy stosowaniu diety ubogoenergetycznej najwcześniej wyczerpują się zasoby ustrojowe?:

a)     tłuszczu

b)     glikogenu

c)     białek

d)     witaminy A

 

14. Wskaż prawidłowy odsetek energii pochodzący z podstawowych składników pokarmowych w dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka:

a)     20% białka, 40% węglowodanów, 40% tłuszczu

b)     10% białka, 40% węglowodanów, 50% tłuszczu

c)     12 % białka, 58% węglowodanów, 30% tłuszczu                            ???

d)     40% białka, 9% węglowodanów, 51% tłuszczu

 

15. Która z wymienionych witamin posiada właściwości antyoksydacyjne?

a)     tiamina – B1

b)     kwas askorbinowy

c)     pirydoksal – B6

d)     kwas pantotenowy

 

16. Do produktów bezglutenowych należą:

a)     pieczywo żytnie

b)     mąka pszenna

c)     płatki kukurydziane

d)     płatki owsiane

 

17. Białko występuje w dużych ilościach w:

a)     daktylach, bananach

b)     grochu, fasoli, soi

c)     cykorii, ogórkach, pomidorach

d)     cytrynach, winogronach, arbuzach

 

18. Utleniacze to zanieczyszczenia wtórne powietrza atmosferycznego powstającego w drodze reakcji fotochemicznych podstawowych zanieczyszczeń. Zalicza się do nich:

a)     ołów

b)     azot

c)     tlenek węgla

d)     chlor

19. Z dotychczasowych badań wiadomo, że z czterech możliwych sposobów oddziaływania substancji toksycznych obecnych w powietrzu atmosferycznym najczęstszym jest działanie:

a)     niezależne

b)     sumujące się

c)     antagonistyczne

d)     synergistyczne

 

20. Największe zagrożenie dla człowieka stanowią wziewne pyły o średnicy:

a)     poniżej 5 mm

b)     10 – 20 mm

c)     powyżej 20 mm

d)     powyżej 50 mm

 

21. Działaniem alergizującym odznaczają się pyły:

a)     wełny i bawełny

b)     sierści zwierząt

c)     drzewa

d)     wszystkie wyżej wymienione

 

22. Przyczyną wysokiego wskaźnika śmiertelności w Polsce upatruje się między innymi w zanieczyszczeniu środowiska. Wskaźnik ten dla Polski wynosi?

a)     6

b)     10

c)     16                            ???

d)     22

 

23. Degradacja gleby jest wynikiem:

a)     stosowania nadmiernej ilości nawozów sztucznych

b)     stosowania nadmiernej ilości środków ochrony roślin

c)     zatruwania gleb substancjami toksycznymi z przemysłu i transportu

d)     wszystkie wyżej wymienione

 

24. Wśród zanieczyszczeń chemicznych gleby, niebezpieczne dla człowieka są:

a)     węglowodory

b)     chlorki

c)     związki metali ciężkich

d)     związki żelaza i miedzi

 

25. Pokwitaniowy skok w przyroście wysokości wynosi przeciętnie:

a)     1 – 3 cm

b)     4 – 6 cm

c)     7 – 10 cm

d)     11 – 15 cm

 

26. Akceleracja to zjawisko:

a)     zaburzenia rozwoju

b)     nieharmonijnego rozwoju

c)     przyspieszonego rozwoju

d)     opóźnionego rozwoju

 

27. Jakie niedobory groziłyby człowiekowi przy wyłącznym żywieniu mlekiem?

a)     niedobory żelaza i witaminy C

b)     niedobory witaminy B2 i wapnia

c)     niedobory lizyny i magnezu

d)     żadne, gdyż mleko jest bardzo dobrym źródłem wszystkich składników odżywczych

28. Poradnictwem czynnym lekarskim objęte są następujące grupy ludności:

a)     dzieci i młodzież

b)     kobiety ciężarne i w okresie laktacji

c)     żadna z wyżej wymienionych

d)     grup tych jest więcej

 

29. Badania bilansowe wykonywane są u dzieci w wieku:

a)     1, 3, 5, 7, 9, 11, 15

b)     0, 2, 4, 6, 10, 14, 18

c)     0, 1, 2, 3, 4, 5, 6

d)     0, 4, 6, 10, 12, 14, 16

 

30. Najsilniej determinują rozwój fizyczny człowieka czynniki:

a)     środowiskowe

b)     genetyczne

c)     paragenetyczne matczyne

d)     własna aktywność fizyczna

 

31. Z jakiego języka pochodzi nazw przedmiotu higiena:

a)     greckiego

b)     łacińskiego

c)     arabskiego

d)     angielskiego

 

32. Które z podanych jednostek chorobowych przy obecnym stanie nauki i techniki medycznej nie potrafimy wyeliminować przez prowadzenie szczepień ochronnych:

a)     ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin