Omlety na slodko
palce lizac
Przygotowanie: 10 minSmażenie: 15 minTrudność: łatweSkładniki
•
2 jajka
2 łyzki mąki
5 łyżeczek cukru
pół opakowania proszku do pieczenia
olej do smażenia
Etapy przygotowania
1.
Białka oddzielic od żóltek. Białka ubić na sztywną piane (mozna trzepaczką zamiast miksera), kolejno dodac cukier, żółtka, mąke i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką konsystencję.
2.
Olej rozgrzać na patelni. wylać małe ,,kopczyki" ciasta. Piec na małym ogniu z jednej i z drugiej strony tak by omlety w srodku byly upieczone.
3.
Można podawac z dzemem, bita smietana i owocami.
Omlet dla każdego
..To nic trudnego;)
Przygotowanie: 10 minSmażenie: 5 minTrudność: łatwySkładniki na 2 porcje
3 jajka,
3 łyżki mąki ( może być tortowa, wrocławska lub wedle uznania) :),
szczypta soli.
Białka odzielić od żółtek, ubićna sztywną pianę. Żółtka zmieszać z solą i mąką, najlepiej mikserem. Na końcu dodać ubite białka i ponownie wymieszać (Tym razem łyżką).
Tak przyrządzone ciasto podzielić na 2 części. Omlety smażyć z obu stron aż sie lekko zarumienią.
Nadzienie do omletów zależnie od gustu może być na słodko (z dżemem lub jogurtem ), lub troszkę bardziej konkretnie:).
4.
Moje ulubione nadzienie to twarożek (może być wiejski) zmieszany ze szypiorkiem, pomidorkami (drobno pokrojonymi) odrobiną soli i pieprzu. Życzę smacznego!
Omlety de luxe
Smażenie: 3 minTrudność: łatweSkładniki na 2 porcje
3 jajka
szczypta proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
5 czubatych łyżki mąki
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek; białka ubić na sztywną pianę
W drugiej misce dokładnie wymieszać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gęste, więc mleko dolewamy po trochu
Do gotowego ciasta dokładamy pianę i porządnie mieszamy metalową łyżką.
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy połowę ciasta z miski i smażymy ok. 2 minut. Sprawdzamy, jeśli już zbrązowiał od spodu odwracamy na drugą stronę i też trochę przypiekamy.
5.
Podajemy gorące, z dżemem, powidłami, świeżymi owocami albo syropem klonowym. Smacznego!
Briki
czyli Tunezja na talerzu
Przygotowanie: ok. 45 min.Trudność: dość łatwy :>Składniki na 6 porcji
1/2 cebuli
1/3 pęczka koperku
20 dkg pieczarek
20 dkg zielonej papryki
20 dkg czerwonej papryki
20 dkg żółtego sera (np. Gouda)
25 dkg surowego wędzonego boczku
8 jajek
Jajka roztrzepać, dodać koperek i mleko, dokładnie wymieszać.
Paprykę i boczek pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałeczki, cebulę obrać, posiekać. Wszystko razem podsmażyć, żeby uwolniło swoje aromaty :).
Ser zetrzeć. Nabierać chochelką po trochę masy jajecznej i smażyć, na jedną stronę dodając paprykę, boczek, pieczarki, cebulę i ser. Potem złożyć na pół i obrócić na drugą stronę.
Te pyszne omlety doskonale pasują na sycący, ale lekki obiad letni.
...
sp4xql