Ciasta na każdą okazję.doc

(118 KB) Pobierz
Babka „łaciatka”

Babka „łaciatka”

·         45 dag mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         6 jaj

·         20 dag masła

·         30 dag cukru kryształu

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         ½ szklanki mleka

·         2-3 łyżki kakao

·         2 krople olejku migdałowego

·         sok i skórka z cytryny

·         sól

 

Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja myjemy i oddzielamy. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, wlewamy stopniowo mleko i dokładnie ucieramy. Utartą masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i olejek, a do drugiej sok i skórkę z cytryny. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, dzielimy na połowę i łączymy delikatnie z masami białą i czarną. Dużą formę smarujemy cienko masłem, układamy na przemian łyżkę masy białej i czarnej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180ºC) przez 60 minut.

 

Babka Stasi na budyniach

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

·         sól

·         2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka

·         3 jaja

·         1 szklanka cukru

·         25 dag masła

·         1 opakowanie cukru waniliowego

 

Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i proszkiem budyniowym. Jaja wybijamy i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopiony, letni tłuszcz, porcjami wymieszaną mąkę i cukier waniliowy, cały czas ucierając. Formę babkową z kominkiem lub keksową smarujemy cienko masłem, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 50 minut.

 

Ciasto piaskowe „bez roboty”

·         2 szklanki mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 jaja

·         1 szklanka cukru

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         1 szklanka kwaśnej śmietany

 

Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy wszystkie składniki, dodając porcjami wymieszaną mąkę. Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180ºC przez 45 minut. Do ciasta możemy dodać bakalii, drobnych owoców.

Amerykańskie ciasto z marchewki

·         2 ½ szklanki mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka cynamonu

·         ½ łyżeczki imbiru

·         sól

·         4 jaja

·         2 szklanki cukru

·         1 ¼ szklanki stopionego masła

·         1 ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich

·         2 szklanki tartej marchewki albo dyni

·         lukier czekoladowy

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i szczyptą soli. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy tłuszcz, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, orzechy i dokładnie ucieramy; na końcu dodajemy startą marchewkę. Marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy ją na końcu, gdyż nie może puścić soku. Formę keksową smarujemy masłem, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190ºC przez 60 minut. Ostudzone możemy polukrować lukrem. Ciasto jest ciemne i wilgotne, a w smaku przypomina piernik.

 

Magdalenki

·         20 dag mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         15 dag masła

·         20 dag cukru

·         2 jaja

·         sól

·         1 kieliszek rumu

 

Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem na puszystą masę. Do masy porcjami dodajemy wymieszaną mąkę na przemian z wbijanymi kolejno jajami, na końcu dodajemy szczyptę soli i rum, dokładnie ucieramy. We Francji magdalenki piecze się w specjalnych blachach, w których są wytłoczone muszelki. My możemy upiec je w foremkach na małe babeczki, które smarujemy stopionym masłem, przekładamy do nich ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180ºC przez 40 minut.

 

Placek kruchy z kremem truskawkowym

·         40 dag mąki pszennej

·         15 dag cukru pudru

·         sól

·         20 dag masła

·         1 żółtko

·         1 łyżeczka soku z cytryny

Krem truskawkowy:

·         ½ kg dojrzałych truskawek

·         15 dag cukru pudru

·         3 płaskie łyżki żelatyny

·         ½ l bitej śmietany

·         kilkanaście truskawek do przybrania

 

Przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtko i sok z cytryny, siekamy wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą – zarabiamy krótko rękami, starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Rozwałkowujemy ciasto, przenosimy na blachę wysmarowaną cienko masłem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 15 minut, aż będzie złote. Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy krem. Przygotowujemy krem truskawkowy: truskawki rozgniatamy, dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczona w małej ilości wody, na końcu bitą śmietanę i mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki, a gdy krem zacznie tężeć, rozsmarowujemy go na kruchym cieście i nakładamy bitą śmietanę. Rozkładamy truskawki.

 

Ciastka kruche „klawisze”

·         25 dag mąki pszennej

·         sól

·         18 dag masła

·         2 żółtka

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         1 łyżeczka soku z cytryny

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę i szczyptę soli, dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtka, cukier waniliowy i sok cytrynowy – zarabiamy rękami. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując trochę mąką, i wycinamy prostokąty wielkości klawiszy fortepianu (2x5cm). Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy lukier: białka ucieramy z taką ilością cukru pudru, aby utworzył się gęsty lukier. Schłodzone ciastka, tuż przed pieczeniem smarujemy lukrem i pieczemy w 180ºC przez 20 minut. Te same ciasteczka wycinane kieliszkiem nazywamy „aspirynki”.

 

Herbatniki z makiem królowej

·         36 dag mąki

·         12 dag cukru pudru

·         24 dag masła

·         1 żółtko

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         10 dag maku

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtko, cukier waniliowy i suchy mak, siekamy wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą – zarabiamy rękami. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremką lub szklanką herbatniki, przenosimy na blachę wysmarowaną masłem i pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 20 minut.

 

Angielskie ciastka kakaowe

·         24 dag mąki pszennej

·         12 dag cukru pudru

·         kilka łyżek kakao

·         18 dag masła

·         1 opakowanie cukru waniliowego

 

Mąkę, cukier, kakao, tłuszcz i cukier waniliowy wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody. Rozwałkowujemy ciastka na płaską blachę wysmarowaną cienko masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 25 minut. Przesiewamy kakao i cukier puder i dolewamy wrzątku, ile potrzeba, aby lukier dobrze zgęstniał; ucieramy przez 10 minut. Schłodzone ciasta smarujemy lukrem i zlepiamy po dwa.

 

Ciastka wiejskie z agrestem

·         50 dag mąki pszennej

·         1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

·         15 dag cukru pudru

·         20 dag masła

·         1 żółtko

·         5-6 łyżeczek śmietany

·         1 opakowanie cukru waniliowego

Pianka:

·         5 białek

·         10 dag cukru pudru

Nadzienie:

·         50 dag agrestu

·         ok. 30 dag kryształu

 

Mąkę, proszek i cukier przesiewamy. Wyrabiamy z masłem, żółtkiem roztrzepanym w śmietanie i cukrem waniliowym. Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na dużą blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor w 180ºC. Białka ubijamy, dodając po łyżeczce cukru. Agrest obieramy z szypułek, płuczemy i nie susząc mieszamy z cukrem. Na cieście rozsmarowujemy warstwę pianki i rozkładamy na niej agrest w cukrze. Pieczemy jeszcze przez 20 minut. Gorące kroimy na kwadraty.

 

Serowiec kanadyjski

·         25 dag petit-beurre

·         15 dag masła

·         kilka łyżek cukru pudru

·         cynamon, imbir

Masa serowa:

·         45 dag sera

·         4 duże jaja

·         18 dag cukru

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         25 dag serka homogenizowanego

Polewa śmietanowa:

·         ¼ l śmietany kremówki

·         2 łyżeczki soku z cytryny

·         3-5 łyżek cukru

·         gałka muszkatołowa

 

Rozgniatamy wałkiem herbatniki na mączkę. Ucieramy ze stopionym masłem, cukrem pudrem oraz szczyptą cynamonu i imbiru. Utartą masę rozkładamy na spodzie tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Przygotowujemy masę serową: ser przecieramy przez sitko. W misce ucieramy na puszystą masę jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po łyżce przetarty ser i serek homogenizowany. Utartą masę przekładamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180ºC na 40 minut. Na 15 minut przed końcem serowiec polewamy polewą śmietanową: wymieszać śmietanę z sokiem, cukrem pudrem i odrobiną utartej gałki muszkatołowej.

 

Chleb z białego sera ze śliwkami

·         1 szklanka białego sera

·         5 dag masła

·         ½ szklanki cukru

·         2 jaja

·         2 szklanki mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         ¼ łyżeczki soli

·         ½ łyżeczki cynamonu

·         ½ szklanki mleka

·         3 szklanki śliwek suszonych

 

Ser przecieramy. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem i jajami, dodając po łyżce przetarty ser. Przesiewamy i mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon, wsypujemy porcjami do ucieranej masy i wlewamy mleko. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone w paseczki śliwki, mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub formy keksowej i wstawiamy do 180ºC na 50 minut.

Jest to zmodyfikowany przepis amerykański na chleb y białego sera z daktylami. Dodatek siekanych orzechów włoskich i laskowych polepszy smak.

 

Toruńskie katarzynki

·         30 dag mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         25 dag miodu

·         1 łyżeczka smalcu

·         1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników

·         2 łyżki rumu

·         5 dag orzechów włoskich

 

Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondlu podgrzewamy silnie miód, smalec i przyprawy, zdejmujemy z ognia i mieszając studzimy. W mące robimy dołek, wlewamy rum i ostudzoną masę miodową, wsypujemy zmielone orzechy. Ciasto starannie wyrabiamy, rozwałkowujemy i specjalną foremką wycinamy pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy w słabo nagrzanym piekarniku 160ºC przez 30 minut.

 

Karpatka

Ciasto kruche:

·         30 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin