Babka „łaciatka”
· 45 dag mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 6 jaj
· 20 dag masła
· 30 dag cukru kryształu
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· ½ szklanki mleka
· 2-3 łyżki kakao
· 2 krople olejku migdałowego
· sok i skórka z cytryny
· sól
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja myjemy i oddzielamy. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, wlewamy stopniowo mleko i dokładnie ucieramy. Utartą masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i olejek, a do drugiej sok i skórkę z cytryny. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, dzielimy na połowę i łączymy delikatnie z masami białą i czarną. Dużą formę smarujemy cienko masłem, układamy na przemian łyżkę masy białej i czarnej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180ºC) przez 60 minut.
Babka Stasi na budyniach
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka
· 3 jaja
· 1 szklanka cukru
· 25 dag masła
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i proszkiem budyniowym. Jaja wybijamy i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopiony, letni tłuszcz, porcjami wymieszaną mąkę i cukier waniliowy, cały czas ucierając. Formę babkową z kominkiem lub keksową smarujemy cienko masłem, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 50 minut.
Ciasto piaskowe „bez roboty”
· 2 szklanki mąki pszennej
· 2 jaja
· 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy wszystkie składniki, dodając porcjami wymieszaną mąkę. Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180ºC przez 45 minut. Do ciasta możemy dodać bakalii, drobnych owoców.
Amerykańskie ciasto z marchewki
· 2 ½ szklanki mąki pszennej
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka cynamonu
· ½ łyżeczki imbiru
· 4 jaja
· 2 szklanki cukru
· 1 ¼ szklanki stopionego masła
· 1 ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
· 2 szklanki tartej marchewki albo dyni
· lukier czekoladowy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i szczyptą soli. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy tłuszcz, dodajemy porcjami wymieszaną mąkę, orzechy i dokładnie ucieramy; na końcu dodajemy startą marchewkę. Marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy ją na końcu, gdyż nie może puścić soku. Formę keksową smarujemy masłem, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190ºC przez 60 minut. Ostudzone możemy polukrować lukrem. Ciasto jest ciemne i wilgotne, a w smaku przypomina piernik.
Magdalenki
· 20 dag mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 15 dag masła
· 20 dag cukru
· 1 kieliszek rumu
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem na puszystą masę. Do masy porcjami dodajemy wymieszaną mąkę na przemian z wbijanymi kolejno jajami, na końcu dodajemy szczyptę soli i rum, dokładnie ucieramy. We Francji magdalenki piecze się w specjalnych blachach, w których są wytłoczone muszelki. My możemy upiec je w foremkach na małe babeczki, które smarujemy stopionym masłem, przekładamy do nich ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180ºC przez 40 minut.
Placek kruchy z kremem truskawkowym
· 40 dag mąki pszennej
· 15 dag cukru pudru
· 1 żółtko
· 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem truskawkowy:
· ½ kg dojrzałych truskawek
· 3 płaskie łyżki żelatyny
· ½ l bitej śmietany
· kilkanaście truskawek do przybrania
Przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtko i sok z cytryny, siekamy wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą – zarabiamy krótko rękami, starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Rozwałkowujemy ciasto, przenosimy na blachę wysmarowaną cienko masłem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 15 minut, aż będzie złote. Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy krem. Przygotowujemy krem truskawkowy: truskawki rozgniatamy, dodajemy cukier puder i żelatynę rozpuszczona w małej ilości wody, na końcu bitą śmietanę i mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki, a gdy krem zacznie tężeć, rozsmarowujemy go na kruchym cieście i nakładamy bitą śmietanę. Rozkładamy truskawki.
Ciastka kruche „klawisze”
· 25 dag mąki pszennej
· 18 dag masła
· 2 żółtka
Na stolnicę przesiewamy mąkę i szczyptę soli, dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtka, cukier waniliowy i sok cytrynowy – zarabiamy rękami. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując trochę mąką, i wycinamy prostokąty wielkości klawiszy fortepianu (2x5cm). Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy lukier: białka ucieramy z taką ilością cukru pudru, aby utworzył się gęsty lukier. Schłodzone ciastka, tuż przed pieczeniem smarujemy lukrem i pieczemy w 180ºC przez 20 minut. Te same ciasteczka wycinane kieliszkiem nazywamy „aspirynki”.
Herbatniki z makiem królowej
· 36 dag mąki
· 12 dag cukru pudru
· 24 dag masła
· 10 dag maku
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtko, cukier waniliowy i suchy mak, siekamy wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą – zarabiamy rękami. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy foremką lub szklanką herbatniki, przenosimy na blachę wysmarowaną masłem i pieczemy w piekarniku w 180ºC przez 20 minut.
Angielskie ciastka kakaowe
· 24 dag mąki pszennej
· kilka łyżek kakao
Mąkę, cukier, kakao, tłuszcz i cukier waniliowy wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody. Rozwałkowujemy ciastka na płaską blachę wysmarowaną cienko masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 25 minut. Przesiewamy kakao i cukier puder i dolewamy wrzątku, ile potrzeba, aby lukier dobrze zgęstniał; ucieramy przez 10 minut. Schłodzone ciasta smarujemy lukrem i zlepiamy po dwa.
Ciastka wiejskie z agrestem
· 50 dag mąki pszennej
· 5-6 łyżeczek śmietany
Pianka:
· 5 białek
· 10 dag cukru pudru
Nadzienie:
· 50 dag agrestu
· ok. 30 dag kryształu
Mąkę, proszek i cukier przesiewamy. Wyrabiamy z masłem, żółtkiem roztrzepanym w śmietanie i cukrem waniliowym. Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na dużą blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor w 180ºC. Białka ubijamy, dodając po łyżeczce cukru. Agrest obieramy z szypułek, płuczemy i nie susząc mieszamy z cukrem. Na cieście rozsmarowujemy warstwę pianki i rozkładamy na niej agrest w cukrze. Pieczemy jeszcze przez 20 minut. Gorące kroimy na kwadraty.
Serowiec kanadyjski
· 25 dag petit-beurre
· kilka łyżek cukru pudru
· cynamon, imbir
Masa serowa:
· 45 dag sera
· 4 duże jaja
· 18 dag cukru
· 25 dag serka homogenizowanego
Polewa śmietanowa:
· ¼ l śmietany kremówki
· 2 łyżeczki soku z cytryny
· 3-5 łyżek cukru
· gałka muszkatołowa
Rozgniatamy wałkiem herbatniki na mączkę. Ucieramy ze stopionym masłem, cukrem pudrem oraz szczyptą cynamonu i imbiru. Utartą masę rozkładamy na spodzie tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Przygotowujemy masę serową: ser przecieramy przez sitko. W misce ucieramy na puszystą masę jaja z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po łyżce przetarty ser i serek homogenizowany. Utartą masę przekładamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180ºC na 40 minut. Na 15 minut przed końcem serowiec polewamy polewą śmietanową: wymieszać śmietanę z sokiem, cukrem pudrem i odrobiną utartej gałki muszkatołowej.
Chleb z białego sera ze śliwkami
· 1 szklanka białego sera
· 5 dag masła
· ½ szklanki cukru
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· ¼ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki cynamonu
· 3 szklanki śliwek suszonych
Ser przecieramy. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem i jajami, dodając po łyżce przetarty ser. Przesiewamy i mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon, wsypujemy porcjami do ucieranej masy i wlewamy mleko. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone w paseczki śliwki, mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub formy keksowej i wstawiamy do 180ºC na 50 minut.
Jest to zmodyfikowany przepis amerykański na chleb y białego sera z daktylami. Dodatek siekanych orzechów włoskich i laskowych polepszy smak.
Toruńskie katarzynki
· 30 dag mąki pszennej
· 25 dag miodu
· 1 łyżeczka smalcu
· 1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników
· 2 łyżki rumu
· 5 dag orzechów włoskich
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W rondlu podgrzewamy silnie miód, smalec i przyprawy, zdejmujemy z ognia i mieszając studzimy. W mące robimy dołek, wlewamy rum i ostudzoną masę miodową, wsypujemy zmielone orzechy. Ciasto starannie wyrabiamy, rozwałkowujemy i specjalną foremką wycinamy pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy w słabo nagrzanym piekarniku 160ºC przez 30 minut.
Karpatka
Ciasto kruche:
...
Madziaga88