.Przygotowanie ciasta na kulki a chleba z chleba:
· Kawałek czerstwego chleba namocz w wodzie do momentu aż całkowicie zrobi się miękki
· Wyjmij chleb z wody i rękoma wyciśnij nadmiar wody po czym włóż go do czystej ściereczki i wykręcaj aż przestanie kapać z niego woda
· Po tej czynności przełóż całość na stolnicę i ugniataj. Podczas ugniatania możesz dodać składniki koloryzujące i zapachowe
Kulki nie należy suszyć w piekarniku itp. ponieważ zbyt wysoka temp powoduje ich pękanie. Najlepiej jest je pozostawić w temp pokojowej na od kilku do kilkunastu godz.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby :
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
kielbasa2000