Strzępiec.docx

(10 KB) Pobierz

Strzępiec

40 dag mąki

20 dag cukru pudru

10 dag cukru do białek

4 jajka

Kostka masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

30 dag powideł

10 dag orzechów włoskich

2 łyżki kakao

Kisiel wiśniowy

Gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

Mąkę  wymieszać z proszkiem do pieczenia ,posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Schować na godzinę do zamrażalnika.

Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tarta. z zamrażalnika wyjąć jedną białą część , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równo po tortownicy. następnie wyłożyć powidła a na nią zetrzeć ciemną część ciasta , równo rozprowadzić i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Z białek ubić pianę dodać cukier, do sztywnej piany dodać kisiel i delikatnie wymieszać .Masę wyłożyć na ciemne ciasto i przykryć startą trzecią częścią ciasta.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut  w temperaturze 160-170 stopni. upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin