Sernik z kakao.doc

(26 KB) Pobierz
Sernik z kakao

Sernik z kakao

 

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki

½ kostki margaryny (np. Kasia)

2 łyżki kakao

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru pudru

 

Zagnieść ciasto z powyższych składników, podzielić na 3 części, schłodzić.

 

Masa:

½ kg białego sera (półtłusty lub tłusty)

3 żółtka

½ kostki margaryny (Kasia)

½ szklanki cukru

5 białek ubitych na sztywną pianę.

 

Utrzeć masę mikserem, na końcu dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.

 

Na dno tortownicy (wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć (lub zetrzeć na tarce) pierwszą warstwę ciasta, na to połowę masy serowej, kolejną warstwę ciasta, drugą część masy i starta na tarce trzecią część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni 40 - 50 minut.

 

 

 

 

Sernik z kakao

 

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki

½ kostki margaryny (np. Kasia)

2 łyżki kakao

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru pudru

 

Zagnieść ciasto z powyższych składników, podzielić na 3 części, schłodzić.

 

Masa:

½ kg białego sera (półtłusty lub tłusty)

3 żółtka

½ kostki margaryny (Kasia)

½ szklanki cukru

5 białek ubitych na sztywną pianę.

 

Utrzeć masę mikserem, na końcu dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać.

 

Na dno tortownicy (wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć (lub zetrzeć na tarce) pierwszą warstwę ciasta, na to połowę masy serowej, kolejną warstwę ciasta, drugą część masy i starta na tarce trzecią część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni 40 - 50 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin