Przepis kulinarny w kategorii Sałatki, 10 maja 2010, 2 389 wyświetleń
kulinarne opinie (1) | podobne przepisy kulinarne | wersja do druku
Gdy wiosna już w pełni, doskonale smakują lekkie, zielone dania z dużą ilością warzyw. Taka wiosenna sałatka świetnie sprawdza się na obiad i kolację, możemy do niej dodać wszystko, co lubimy.
· pół główki sałaty lodowej
· 1 pomidor
· pół ogórka
· kilka krążków czerwonej cebuli
· szczypiorek
· 1 filet z kurczaka
· 2 kromki chleba
· 6 łyżek oliwy z oliwek
· suszona bazylia i oregano
· papryka ostra w proszku
· sól, pieprz
Sałatę lodową myjemy i rwiemy (nie kroimy) na kawałki. Układamy na talerzu. Pozostałe warzywa (pomidor, ogórek i cebula) kroimy na kawałki i układamy na sałacie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Do suszonej bazylii i oregano (możemy dodać dowolną mieszankę suszonych ziół) dolewamy oliwę i mieszamy, pozostawiamy na około 5 minut. Fileta z kurczaka oczyszczamy, kroimy na kawałki i podsmażamy z solą, pieprzem i papryką. Gorące kawałki kurczaka układamy na warzywach. Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lub pieczemy w piekarniku. Sałatkę polewamy oliwą z ziołami i posypujemy grzankami. Smacznego
bibliotekaprzechlewo