Sałatka TUTTI QUANTI.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka "TUTTI QUANTI"

Sałatka "TUTTI QUANTI"

 

Składniki:

2 pomarańcze

puszka tuńczyka w oleju

pół główki małej czerwonej kapusty

środek małej białej kapusty

5 dag sera grojera

2 łki posiekanych orzechów włoskich

winne jabłko

sok z cytryny

sos:

olej z puszki tuńczyka

3 łki oleju słonecznikowego

2 łki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny i pomarańczy

łka ostrej musztardy

l, pieprz, cukier

 

Umyte i osączone kapusty - białą i czerwoną - drobno poszatkuj, jabłko pokrój w cienkie słupki, na koniec skrop sokiem z cytryny. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń pestki, połącz z jabłkiem i serem. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.

 

Tuńczyka przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem, dodaj odciśnię z nadmiaru soku kapustę i pozostałe składniki sałatki. Polej sosem, dokładnie wymieszaj, po czym przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin