Sałatka podlaska
Składniki na 6 porcji:
30 dag ugotowanego mięsa kurczaka
2-3 duże ugotowane ziemniaki
łyżka oliwy
ząbek czosnku
mały świeży ogórek
1-2 winne jabłka
3-4 łyżki zielonego groszku (z puszki)
jajo ugotowane na twardo
po 2-3 cienkie paski papryki zielonej, czerwonej i żółtej
2-3 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
sól
pieprz
ewentualnie cukier
Posiekany czosnek utrzyj ze szczyptą soli i oliwą. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki skrop oliwą, delikatnie wymieszaj, przykryj i zostaw na kilkanaście minut.
Obrane jabłka pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Mięso pokrój w paski, natomiast obrany ogórek - w kostkę, a zielony groszek osącz na sicie. Następnie obierz jajo, białko pokrój w kostkę, a żółtko posiekaj. Połącz mięso z ziemniakami, groszkiem, białkiem, połową natki, jabłkiem i ogórkiem. Wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Całość przykryj i wstaw na chwilę do lodówki.
Przed podaniem posyp sałatkę pozostałą natką i żółtkiem, a wierzch udekoruj paskami papryki.
inz.germanista