1.441 Żelatyna Wcześniej E 485 Pochodzenie: Otrzymywana z produktów ubocznych przetwórstwa mięsnego jak np. kości i skóra. Może być wytwarzana ze wszystkich gatunków zwierząt. Funkcje i cechy charakterystyczne: Środek zagęszczający i żelujący. Produkty: Wiele różnych produktów. Dopuszczalne dzienne spożycie: Nie określono. Efekty uboczne: Brak, gdy stosowana w żywności. Ograniczenia żywieniowe: 441 nie może być spożywany przez wegan i wegetarian. Spożywanie przez Muzułmanów i Żydów zależy od pochodzenia produktu. Jednakże, informację o pochodzeniu żelatyny można uzyskać tylko od jej producenta. Specjalna żelatyna o nazwie „halal” jest wytwarzana z surowców bydlęcych.
2.Taniny (E181) – związki organiczne zbudowane z wielu cząsteczek kwasu galusowego (3,4,5-trihydroksybenzoesowego) i D-glukozy.Żółty bezpostaciowy proszek. Występuje w herbacie, korze drzewnej oraz w tzw. galasach (cecidium) powstających na liściach, na których rozwijają się roślinożerni przedstawiciele galasówkowatych (Cynipidae). Zaliczany jest do grupy związków zwanych garbnikami – jest stosowany do wyprawiania skór zwierzęcych, do produkcji barwników, jako zaprawa w farbiarstwie oraz jako środek ściągający i przeciwzapalny w medycynie.Jeden z rodzajów taniny kwas garbnikowy, jest białym ciałem stałym, stosowanym do produkcji atramentu i innych barwników. Jest to heterocykliczny związek organiczny otrzymywany z tzw. galasówek Taniny są także indykatorami – wskaźnikami pH. Wskutek dolania do herbaty soku z cytryny, herbata robi się jaśniejsza, żółta (pH maleje pod wpływem kwasu cytrynowego – odczyn kwasowy). Jeżeli zamiast soku rozpuścimy w niej sodę oczyszczoną – herbata będzie ciemniejsza, bardziej brunatna (pH rośnie pod wpływem wodorowęglanu sodu – odczyn zasadowy).
3.E 626 kwas guanylowy- Jest to syntetyczna substancja wzmacniająca smak i zapach. Powstaje w wyniku fermentacji lub rozkładu RNA, na skalę przemysłową otrzymywana jest z ekstraktu drożdżowego lub sardynek. Często zawiera glutaminian sodu. Dodawana jest do sosów w proszku, przypraw sypkich, sosu sojowego, koncentratów spożywczych, wędlin, konserw mięsnych. Nie ma określonej maksymalnej dawki kwasu guanylowego, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu doby. Nie może on jednak być stosowany w żywności przeznaczonej dla dzieci poniżej 12 tygodnia życia. Ciekawostki: Kwas guanylowy zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Jego nadmiar może wywołać bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia, zesztywnienie ramion i karku, bezsenność.
4.E626 Kwas guanylowy- Jest to syntetyczna substancja wzmacniająca smak i zapach. Powstaje w wyniku fermentacji lub rozkładu RNA, na skalę przemysłową otrzymywana jest z ekstraktu drożdżowego lub sardynek. Często zawiera glutaminian sodu. Dodawana jest do sosów w proszku, przypraw sypkich, sosu sojowego, koncentratów spożywczych, wędlin, konserw mięsnych. Nie ma określonej maksymalnej dawki kwasu guanylowego, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu doby. Nie może on jednak być stosowany w żywności przeznaczonej dla dzieci poniżej 12 tygodnia życia. Kwas guanylowy zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Jego nadmiar może wywołać bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia, zesztywnienie ramion i karku, bezsenność.
5. KARMEL ZWYKŁY- E 150AZaliczany jest do barwników naturalnych. W zależności od sposobu otrzymywania jest cieczą lub zestaloną masą o barwie od ciemnobrązowej do czarnej, o zapachu przypalonego cukru. Do barwienia żywności stosuje się karmel jasny E150a (otrzymywany bez stosowania procesu amoniakalnego), Karmel alkaliczny, karmel prosty, karmel klasy I (tzw. cukier palony, E150a) – cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego uzyskuje charakterystyczną brązową (karmelową) barwę. Po ostygnięciu karmel przybiera szklistą postać i może być używany do dekoracji potraw. Zastosowanie spożywcze: Główny składnik niektórych rodzajów cukierków (np. karmelków) oraz barwnik do napojów typu cola, a także: ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów. Działanie niepożądane:Spożycie dużych ilości karmelu może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Definicja: Jest to substancja barwiąca i słodząca. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Ma charakterystyczny, często lekko gorzki smak. Dzienne spożycie tej substancji nie powinno przekroczyć 200 mg na 1kg masy ciała
Pochodzenie: Nazwa „lecytyna” dotyczy grupy związków występujących w każdym żywym organizmie, które stanowią część ściany komórkowej. Na skalę handlową lecytyna jest pozyskiwana (głównie) z nasion soji lub żółtka jaja kurzego. Skład chemiczny produktów pozyskanych z tych dwóch źródeł jest odmienny, więc zastosowanie lecytyny jest także różne. Funkcje i cechy charakterystyczne: Emulgator i stabilizator emulsji typu olej w wodzie i woda w oleju. Często używany do zmiękczania czekolady. Produkty: Wiele produktów. Dopuszczalne dzienne spożycie: Bez ograniczeń Efekty uboczne: Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Ograniczenia żywieniowe: E 322 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nie wywołuje reakcji alergicznej u osób uczulonych na soję lub jaja.
12.E310 Galusan propylu Pochodzenie: Syntetyzowany z propanolu i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych. Funkcja i opis: Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Produkty: Używany w rożnych produktach spożywczych. Szeroko stosowany także w przemyśle kosmetycznym. Dzienne spożycie: Do 1.4 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne: Degradowany w jelicie cienkim do propanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność. Wymagania dietetyczne : Brak; E310 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
15.Kwas borowy E284 (potocznie kwas borny) – nieorganiczny związek chemiczny, słaby kwas o wzorze H3BO3. W przyrodzie występuje jako minerał sassolin. Kwas borowy ma właściwości antybakteryjne i jest używany jako konserwant (E284) oraz bufor utrzymujący stałą kwasowość w produktach. Dopuszczalne dzienne spożycie to do 0,1 mg/kg masy ciała. Dawniej był stosowany na szeroką skalę, dziś jest dozwolony tylko do utrwalania kawioru. Przy długotrwałym spożyciu może gromadzić się w organizmie i wywoływać biegunki, a także może podrażnić nerki. Rzadko używany w żywności, lecz często w środkach farmaceutycznych 3% roztwór wodny kwasu bornego stosowany jest do przemywania skóry w stanach zapalnych.
16.Aspartam E951 substancja słodząca. Odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwan leku na wrzody. Nadmiar powoduje: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca. Gdzie się go stosuje: Multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu, płatki, napoje gazowane, mięso w konserwach i folii. Maksymalna dzienna dawka to 40mg/1kg masy ciała.
Funkcje i cechy charakterystyczne: Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom. Używa się ich także by zwiększyć trwałość produktów ziemniaczanych, ponieważ zwiększa on trwałość przeciwutleniaczy i pektyn. Produkty: Szerokie spektrum (kwaśnych) produktów. Dopuszczalne dzienne spożycie: Bez ograniczeń. Efekty uboczne: Brak efektów ubocznych u dorosłych. D- lub DL-mleczany (stereoizomery) nie powinny być podawane niemowlętom i małym dzieciom, ponieważ dzieci nie mają jeszcze rozwiniętych odpowiednich enzymów, które w wątrobie rozkładają te formy mleczanów. Ograniczenia żywieniowe: Brak; kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek nazwa odnosi się do mleka, E270 nie jest produkowany z mleka, a więc może być spożywany także przez osoby z alergią na mleko i nietolerancją laktozy.
24.Alginian sodu (E401) – dodatek żywnościowy, jest to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymuje się ją z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Sól ta jest bezbarwna i bez smaku. Łatwo pęcznieje. C6H7NaO6. Funkcja technologiczna: zagestnik, ztabilizator, substancja zelująca. Sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywana z wodorostów morskich .
Proszek, włóknisty granulki lub ziarnisty. Barwa biała do szarawej. Bez smaku i zapachu.
Zawiera 18-27% popiołu, <2% popiołu nierozp. w...
margerita090