OBJAWY, PRZYCZYNY I LECZENIE PRZEROSTU DROŻDŻY W ORGANIZMIE.doc

(236 KB) Pobierz
OBJAWY, PRZYCZYNY I LECZENIE PRZEROSTU DROŻDŻY W ORGANIZMIE

OBJAWY, PRZYCZYNY I LECZENIE PRZEROSTU DROŻDŻY W ORGANIZMIE

 

I. Przyczynowo-skutkowy opis przerostu drożdży.              4

II. Eliminacja przerostu drożdży i powrot do zdrowia.              10

1. Zmiana diety celem zaglodzenia drożdży i powstrzymania ich rozwoju.              11

2. Eliminacja nadmiaru drożdży przy uzyciu lekarstw i ziol.              14

3. Oczyszczenie organizmu z nagromadzonych trucizn i martwych drożdży              15

4. Naprawa przeciekajacego jelita i systemu immunologicznego.              17

5. Zmiana trybu i pogladu na życie.              19

III. Moja historia powrotu do zdrowia.              23


OBJAWY:

4

OBJAWY, PRZYCZYNY I LECZENIE PRZEROSTU DROŻDŻY W ORGANIZMIE


·         alergie pokarmowe

·         krotka pamięć

·         stronienie od towarzystwa

·         alkoholizm

·         krytykanctwo

·         sucha cera

·         astma

·         lupus (toczeń)

·         swędzenie odbytu i skory

·         ataki paniki i płaczu

·         łaknienie pewnych pokarmów

·         trądzik młodzieńczy (acne)

·         biały język

·         mrowienie w kończynach

·         ubytek tkanki kostnej

·         bezsenność

·         mroczki przed oczami

·         ucisk w klatce piersiowej

·         bóle brzucha

·         nadwaga lub niedowaga

·         utrata włosów

·         bóle głowy

·         nadmierna pobudliwość wirus Epstein-Bar

·         brak koordynacji ruchowej

·         nadmierne pocenie się

·         wrażliwość na perfumy

·         brak koncentracji

·         niedoczynność tarczycy

·         wrażliwość na mleko, pieczywo

·         brak równowagi

·         niepewność, zagrożenie

·         wrzody

·         ciągłe odchrząkiwanie

·         nerwowość, wybuchowość

·         wykwity skórne i luszczyca

·         ciagle zmeczenie

·         niecierpliwość

·         wyczerpanie po przebudzeniu

·         ciezkie miesiaczki

·         niestrawność

·         zaburzenia wzrokowe

·         czeste infekcje

·         niska temperatura ciala

·         zaburzenia hormonalne

·         czeste oddawanie moczu

·         niski poziom cukru we krwi

·         zaburzenia cyklu miesaczki

·         depresja  (w tym maniakalna)

·         objawy psychiatryczne

·         zapalenia drog moczowych

·         gazy, wzdecia, odbijanie się

·         obsessive compulsive disorder

·         zapalenia drog rodnych (cysty)

·         hemoroidy

·         ospalosc, leniwość

·         zapalenia paznokci

·         impotencja

·         pesymizm, gderliwość

·         zapalenia uszu u dzieci

·         klopoty z prostata

·         pieczenie przy oddawaniu moczu

·         zapalenia zatok (przeziebienia)

·         klopoty w nauce i wychwaniu

·         pogorszenie objawów w wilgoci

·         zimne dlonie i stopy

·         klopty decyzyjne

·         przedwczesne starzenie się

·         zly zapach ciala i z ust

·         kopanie podczas snu

·         spuchnieta twarz

·         zle mniemanie o sobie


Jeśli Panstwo poznajecie większość powyzszych objawów lub tylko niektore z nich, moga one być skutkiem przerostu drożdży „candida albicans” i zanieczyszenia organizmu jej wydzielinami, co z kolei prowadzi do przeciazenia sytemu obronnego dajac powyzsze symptomy.

PRZYCZYNY

·         oslabiony system immunologiczny

·         dlugotrwale przyjmowanie antybiotykow

·         picie i gotowanie przy uzyciu wody z kranu

·         dieta bogata w proste weglowodany (ziemniaki, pieczywo)

·         zazywanie pigulek przeciwciazowych i sterydow

·         stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku

·         naduzywanie cukru

·         wielokrotne ciaze

·         ogolne oslabienie organizmu

·         dieta bogata w mieso i mleko zawierajace antybiotyki, hormony i sterydy

·         czeste spożywanie junk foods (hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posilki)

·         niskie spozycie warzyw

·         naduzywanie kawy, alkoholu, nikotyny

·         spożywanie slodzonych i gazowanych napojow (cola, tzw soki owocowe)

·         duze spozycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wedzomych, sfermentowanych

·         przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych

·         narazenie na promieniowanie jadrowe, rentgenowskie, elektromagnetyczne

POJEDYNCZA LUB KOMBINACJA W (W PRZYCZYN SĄ CZYNNIKIEM SPPRZYJAJACYM PRZEROSTOWI DROŻDŻY W ORGANIZMIE.

I. Przyczynowo-skutkowy opis przerostu drożdży.

Pod koniec XX wieku, szczegolnie w krajach uprzemyslowionych pojawila się nowa grupa pacjentow, uskarzajaca się na zespol niejasnych, na pozor nie powiazanych ze soba symptomow, przejawiajacych się byciem chorym totalnie z objawami wielu roznych chorob wystepujacych jednoczesnie. Pacjenci kierowani są do roznych specjalistow, którzy stwierdzaja że wszystko jest z nimi OK. Ostatnim ze specjalistów jest przewaznie psychiatra, ktory stwierdza że wszystko to jest u pacjenta w glowie, że pacjent wmawia sobie te choroby.  Czyzby?

Pojawianie się tego rodzaju pacjentów nastapilo lata po tym jak wspolczesna medycyna zdecydowała się leczyc wiekszość schorzen przy pomocy antybiotykow, czyli produktów plesni. Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie w organiźmie czlowieka nawet te przyjazne, które wspolzawodnicza o kolonizacje naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem zwanym candida albicans. Candida albicans jest niepozornym organizmem bakteryjno-drożdżowym z pogranicza swiata roslinnego zamieszkujacym dolana czesc przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjscia na ten swiat. Spelnia ona wazna role trawienna pomagajac w procesie rozkladu cukru przez organizm.

Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego w przypadku jej przerostu, poznajemy ostatnimi laty chociaz pierwsze przypadki były opisane już przez ojca przysiegi lekarskiej Hipokratesa. Candida jest obecna praktycznie wszedzie w srodowisku i dopoki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegrozna.

Inni mieszkancy jelit to tzw „pozytywne” bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywaja wazna role w trawieniu, ponaddto co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontroluja rozwoj candidy albicans odzywiajac się nia. Te pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki. Sam fakt nie karmienia piersia noworodka moze powodowac niekorzystny stan braku rownowagi miedzy pozytywnymi bakteriami a candida, co czasami ma powazne konsekwencje w przyszlosci.

Glownym czynnikiem sprzyjajacym przerostwi candidy jest nadmierne przyjmowanie antybiotyków szczegolnie o szerokim spectrum. Antybiotyk bedacy produktem plesni o wlasciwosciach bakteriobojczych, nie jest w stanie wybiorczo unicestwic zlych bakterii pozostawiajac lactobicilus, ktory spelnia pozytywna role. Usuwa wszystkie bakterie napotkane bez wyjatku kreujac w ten sposob nierownowage i poczatek problemow. Niestety lekarz nie doradza nam bysmy w trakcie kuracji lub po jej zakonczeniu zasiedlili przewod pokarmowy ponownie przyjaznymi bakteriami, usunietymi przez antybiotyk a tak niezbednymi dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dokonać tego mozna przy pomocy probiotics czyli zasuszonych szczepów pozytywnych bakterii, które w sprzyjajacych warunkach czyli wilgoci i ciepła  (jelita) zaczynaja się rozrastac, odtwarzjac rownowage zaburzona przyjmowaniem antybiotykow. Kupujac probiotics nalezy zwrocic uwage by były jak najswiezsze, najlepiej schlodzone i były liczone w miliardach a najlepiej w dziesiatkach miliardow.

Nie neguje powyzszymi stwierdzeniami zbawczej roli antybiotyków w sytuacjach zagrazajacych życiu infekcji, ale podawanie ich a szczegolnie tych o szerokim spectrum w sytuacjach zaziebienia itp graniczy z lekkomyslnoscia. Na szczescie wg ostatnich statystyk na skutek wzrastajacej swiadomości lekarzy i pacjentów ilość przpisanych recept na antybiotyki spadła o 30%.

Kolejnym powodem przerostu drożdży w organiźmie jest wspolczesna dieta, ktora odbiega znacznie od tego czym żywilismy się w czasach gdy nasze życie towarzyskie kwitlo w jaskiniach. Tu skubnelismy jakiegos korzonka, tam warzywko potem jakis owoc czy zwierzatko. Bylo to pozywienie w naturalnej nieskazonej, nieprzetworzonej, swiezej postaci o wysokich walorach odzywczych i antygrzybiczych.

Wspolczesna niepsujaca się żywność nafaszerowana jest konserwantami jak MSG, BHA, BHT i okolo 15 tys. innych o bardzo negatywnych skutkach na zdrowie czlowieka. Produkty te są trwale, latwe w przechowywaniu i przyrzadzeniu ale są martwe, nie zawieraja żywych skladników odzywczych potrzebnych czlowiekowi do rozwoju i kontrolowania populacji drożdży w naszym organizmie. Przykladem niech bedzie tu chleb nasz powszdni sporzadzony z oczyszczonej (usuniete skladniki odzywcze (bliczowanej maki z dodatkiem wody z kranu (chlor, fluor) i drożdży, Po takim przyrzadzeniu trudno doszukac się w chlebie jakis wartości chyba że po zamianie w cukier (proste weglowodany są zamieniane w cukier) swietnej pozywki dla candidy.

Dobrym przykladem „zdrowotnych” wlasciwości oczyszczonej żywności niech bedzie zdarzenie z czasów wojny w Wietnamie. Gdy zabraklo miejscowego ryzu dla armii i ludności poludniowo-wietnamskiej sprowadzono ulepszony bialy ryz z USA. W krotkim czasie wsrod ludzi jak i inwentarza zwiekszyła się liczba roznych pospolitych chorob. Ktos zauwazyl że kury karmione miejscowym ryzem maja się nadal dobrze a te na amerykanskim wikcie padaly jak muchy. Gdy wprowadzono do glownie ryzowej diety poludniowo azjatyckiej z powrotem naturalny nieoczyszony ryz miejscowy, sytuacja zdrowotna konsumentów poprawiła się momentalnie. Chodzi o to że glowne skladniki odzywczwe są zawarte w lupinie zboz, ktora jest usuwana w nowoczesnym procesie oczyszczania.

Genralna zasada zdrowego żywienia jest nie spożywanie żywności zapakowanej fabrycznie z roznymi kolorowymi napisami swiadczacymi o ich rzekomych wlasciwosciach odzywczych.

Zdaje sobie sprawe że jest to trudne do osiagniecia w dzisiejszych czasach starajmy się więc chociaz ograniczyc ilość takiej żywności do minimum.

Ogolnie dostepne mieso  (nieorganiczne) w USA jest nafaszerowane atybiotykami. hormonami i sterydammi, które powoduja szybszy wzrost i wieksza wydajność zwierzat. Ta tez droga dostaja się antybiotyki do mleka, kielbasy, kotletow.

W dawnych czasach nie znano cukru w jego czystej rafinowanej postaci. Nie bez przyczyny chyba tak ten proces się nazywa majac dużo wspolnego z wyrafinowaniem. Cukier w postaci bialego proszku pojawil się okolo XVIII wieku. Poczatkowo byl bardzo drogi dla przykladu krol mogl sobie finansowo pozwolic na jedna lyzke cukru dziennie i nie byl osiagalny dla szerszych mas gdyz wspomiana lyzka stanowiła rownowartość rocznych dochodów chlopa. Wyglada na to że w dzisiejszych czasach powodzi nam się lepiej niz monarchom. Z czasem gdy refinacja cukru potaniała miedzy innymi „dzieki” instytucji niewolnictwa i rozwojowi handlu stal on się ogolnie dostepny i uzywany.

Nie wiadomo kto zorientowl się że te biale krysztalki posiadaja zniewalajaca moc. Zaczal się proceder rafinowania przez wyrafinowanych producentów żywności produktów spożywczych celem zwabienia jak najwiekszej ilości konsumentow, co trwa do dzis. Na poczatku były to praktyki nielegalne jak chociazby w rafinowaniu piwa potem spowszechnialy i czasami zastanawiam się czy dobre europejskie piwo nie byloby skuteczniejsze w klejeniu niz tzw budaprem.

Kolejny przyklad, wiadomo że cukier ma negatywne dzialanie na zeby mimo to czy spotkaliscie Panstwo kiedykolwiek paste do zebow, ktora bylaby nieslodka. Musimy koniecznie miec ten odzywczy mietowo mdlacy smaczek gdy udajemy się na spoczynek (Witaj prochnico!) Ogolna slodycz wokol nas przypomina mi inna sytuacje handlowa. We wszystkich sklepach wszystko jest na sale 50% albo i wiecej off. Gdy ktos nie zastosuje tego triku ma powazne klopoty handlowe, podobnie z cukrem jeśli cos nie jest slodkie moze się nie sprzedac i wtedy pada na nas cien rozdzialu 7 prawa o bankrupcji. Producenci slodkawej gumy do zucia przekonuja nas w reklamach iz życie nam się nie uda jak nie bedziemy ciagle clamkac.

Czy zauwazyliscie Panstwo te stosy slodyczy przy kasach sklepowych ulozonych na wysokości wzroku naszych milusinskich, jest to ostatnia szansa, jeśli inne zawiodly wchloniecia w siebie blogiej slodyczy, ktora za 5 minut zamanifestuje się placzem, kopaniem lub innymi sposobami przejawiania się bycia trudnym dzieckiem. Jest to celowe dzialanie producentów i sprzedajacych przyzwyczajenia nas do slodkiej przyszlosci.

Cukier by być strawionym zuzywa duże ilości witamin i soli mineralnych dajac nam chwilowy przyplyw energii, ktory w zalezności od ilości spozycia konczy się roznymi stopniami mini upojenia alkoholowego. Wspomniane drożdże candida albicans potrzbuja dużych ilości cukru do swojego rozwoju i ekspansji zasmiecajac nasz organizm odchodami jego przemiany. Dlaczego wspomnialem o alkoholu?Otoz cukier czy to w czystej postaci czy prostych weglowodanów w polaczeniu z drożdżami w jelitach produkuje alkohol, im wiekszy przerost drożdży tym wieksze zapotrzebowanie na cukier lub alkohol, ktory jest niczym innym jak skondensowanym cukrem.

Alkohol bedacy produktem polaczenia cukru i drożdży zawiera znaczne ilości chemikaliów nie wspominajac o cukrze (1 kieliszek=7 lyzeczek cukru (

Przecietna puszka Coli to 12 tyzeczek cukru czyli nasz przslowiowy high ball zawiera okolo 15 lyzeczek nie wspominajac już o negatywnej roli babelków na kolonie acidophilus.

Czlowiek jest chodzaca fabryka alkoholu posiadajac na wyposazeniu potrzebne do jego produkcji drożdże w przewodzie pokarmowym i zamilowanie do cukru i prostych weglowodanow, które blyskawicznie są zamieniane w cukier. Jeśli dostarczymy drożdżom potrzebna ilość prostych weglowodanów w postaci pieczywa, makaronu, ziemniaków efektem koncowym jest alkohol. Bedac lekko wstawionym po niewlasciwym posilku latwiej jest siegnąć po drugi kieliszek skoro pierwszy spozylismy podczas sniadania, obiadu czy kolacji. Nie sadze że nasza tradycyjna sklonność do alkoholu mozna obwiniac były system polityczny, mysle że czynnikiem sprawczym jest nieodpowiednia dieta uwarunkowana w dużym stopniu naszymi warunkami klimatycznymi.

Duzy wplyw na przerost drożdży ma tez promieniowanie jadrowe i inne jego rodzaje. W Japonii gdzie po wybuchach bomb jadrowych ciagle się ono utrzymuje znane są przypadki bycia pijanym bez picia. Jeden z zolnierzy z bazy amrykanskiej byl ciagle aresztowany za DUI stwierdzone przyrzadami nadmuchiwanymi. Problem polegal na tym że byl abstynentem, po odeslaniu go  (za zle prowadzenie siebie i samochodu) do USA zawartość alkoholu w jego krwi znacznie spadla. Niektorzy ludzie posiadaja tak duży przerost drożdży że nawet minimalne ilości alkoholu czynia ich pijanym albo nie moga się zatrzymac kiedy zaczna pic, oficjalna medycyna nazywa ich alkoholikami poddajac ich obrobce 12 stopni i wzmozonej ilości kawy na spotkaniach AAA.

Kawa w ktorej kofeina ma negatywny wplyw na pozytywne bakterie w przewodzie pokarmowym w polaczeniu z woda z kranu zwieksza swa potencje razenia.

Trudno w to uwierzyc ale liscie tytoniu są moczone w melasie cukrowej celem podwyzszenia ich wartości smakowym. Nic więc dziwnego że w Anglii gdzie papierosy zawieraja dwa razy wiecej cukru niz w USA zachorowalność na raka pluc jest podwojna. W krajach takich jak Indie czy Chiny gdzie tyton nie jest slodzony zapadalność na raka pluc wsrod palaczy jest wielokrotnie nizsza. Oczywiscie ma na to także wplyw miejscowa organiczna dieta. Bibulka papierosa jest nasaczona chemikaliami, które zapobiegaja jego gasnieciu. Francuskie papierosy jakos dziwnie gasna. Jeśli poczestujecie Francuza Marlboro podziekuje grzecznie wyjmie swoja zoltawa bibulke (bez bliczu) i skreci sobie papierosa zachwalajac walory naszego tytoniu.

Wspominam doscyc czesto pozytywne, przyjazne bakterie rezydujace w naszym jelicie grubym jak Lactobicilus acidophilus, bulgaricus i ich zbawienny wplyw na nasze zdrowie. Wg lekarzy medycny naturalnej wiekszość chorob ma poczatek w naszym jelicie grubym gdzie odbywa walka miedzy naszymi obronnymi bakteriami a candida. Normalnie pracujacy przewod pokarmowy nie powinien przypominać magazynu tylko wydajna fabryke, wysylajaca nas na posiedzenia zarzadu w ubikacji co najmniej 3 razy dziennie. Skrocenie tranzytu materialu fekalnego przez jelita i wyeliminowanie jego zalegania  (10% wagi niektorych ludzi-u Elvisa bylo to 60 funtow (spowoduje krotszy czas w jakim candida moze znalezc cos dla siebie w jelicie grubym. Mozemy dostarczyc naszemu organizmowi wszystkie potrzebne skladniki w lekkostrawnej formie odciazajac nasz przewod pokarmowy. Oczywiscie musimy zrezygnowac z tzw pokarmów smacznych co jest kwestia umowna i przyzwycza- jenia. Chwilowe niebo na jezyku przewaznie pozniej konczy się przewleklymi problemami zdrowotnymi. Warto jest zrezygnowac z chwilowej smakowej przyjemności na korzysc dlugotrwalej podwyzszonej jakości funkcjonowania w ciagu dnia, innymi slowy jedzmy zeby dobrze zyc a nie zyjmy zeby „dobrze” jesc.

Jeden z uczonych przeprowadzal badania nad trwaloscia komorki pobranej z serca kury. Dostarczano jej roztwor zawierajacy skladniki odzywcze i codziennie odlewano plyn z odchadami przemiany materii. Komorka zmarła po 20 latach gdy ktos zapomnial usunąć plyn z odchodami.

Kolejny przyklad na temat miejsca powstawania wiekszości chorob. Podczas dzialan wojennych na froncie arabskim armia Niemiec zaczęła masowo zapadac na tajemnicza chorobe ktora dziesiatkowala szeregi. O zrodlo tej choroby podejrzewano miejscowe zasoby wodne lecz miescowa ludność i zwierzeta z nich korzystajace były okazem zdrowia. Zagadka byla nierozwiazana przez dluzszy czas i losy dopiero co zaczetej kampanii III Rzeszy na Bliskim Wschodzie stanely pod znakiem zapytania. Jeden z zolnierzy podpatrzyl dziwny rytual tubylców polegajacy na sledzeniu wielbladów i kolekcjonowaniu ich odchodow. Po poddaniu analizie okazalo się że nawoz wielbladów zawieral duże zageszenie nieznanych bakterii, które mialy zabojczy efekt na te które powodowa...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin